NRK Meny
Normal

– Republikanerne vil gjøre alt for å stanse reformene

Republikanernes seier i Representantenes hus vil bety en tøff maktkamp i tiden fremover. Det tror historieprofessor ved Universitetet i Oslo, Geir Lundestad.

Video Valgkommentar i morgennytt

Lundestad og Snoen i Morgennytt.

– Republikanerne har mest å feire nå, sier Lundestad etter nattens valg i USA.

– Regner med at «huset» er vunnet

De ligger nemlig an til å kapre minst 52 seter mer enn ved valget i 2008, noe som betyr at de gjenvinner Representantenes hus og får flertallskontroll.

Republikanerne trengte 39 nye seter og ser ut til å passere dette med god margin. Tallene er ennå ikke bekreftet, men de fleste regner nå med at «huset» er vunnet.

Demokratene taper stort i alle deler av landet, men når det gjelder Senatet ser det ut til at Demokratene klarer å klamre seg til kontrollen over det viktige kammeret.

– De var livredde for at de skulle tape Senatet også, sier Lundestad.

Les: Republikanerne vinner «huset» men klarer ikke Senatet

– Ikke hyggelig å være president

– Det blir ikke så hyggelig å være president. Han vil få store problemer med å få noe som helst av betydning gjennom, mener Lundestad.

Han tror det vil bli vanskelig for Obama å få internasjonale traktater gjennom Senatet.

– Den første testen er avtalen om strategiske våpen med Russland, om de ikke tar det opp før det nye Senatet trer sammen.

Miljøvern er en tapt sak, mener professor og Nobel-direktør Lundestad.

– Det virker nokså utenkelig at han kan få støtte i Senatet for noe som helst av omfattende, internasjonale miljøavtaler.

– Det blir en blokkering

Obamas opposisjon vil kjempe mot alle presidentens ønskereformer, også den som er vedtatt, mener Jan Arild Snoen, skribent og USA-ekspert.

– De vil stoppe alle nye reformer, også vil de prøve å reversere helsereformen. De vil vise at de bestemmer, sier Snoen.

Det blir imidlertid viktig for Republikanerne å fremstå med en positiv politikk, mener han.

– Det blir en blokkering av reformene, men de må på samme tid komme med konstruktive motforslag - ikke som de ønsker å få igjennom, men for å fremstå som ikke bare negativ. Det blir en utfordring.

Les også: Her står de viktigste slagene
Les mer: Økonomien viktigste sak

– Må forvare seg

Lundestad spår stillingskrig etter nattens valg.

– Det gikk litt dårligere i Representantenes hus for Obama enn man hadde fryktet, mens det gikk litt bedre i Senatet enn man hadde fryktet. Summen er at dette blir uhyre komplisert. Jeg tror det betyr stillingskrig og at lite substansielt kommer til å skje de neste to årene.

Han tror Obama får mer enn nok med å forsvare det han allerede har fått vedtatt.

Se også: Derfor teller hver stemme

– Republikanerne har gjort det klart at de vil gjøre hva som helst for å avskaffe eller begrense helsereformen. Jeg tror ikke nødvendigvis de får noe koordinert tak på dette nå når de ikke har flertall i Senatet, men de kommer helt sikkert til å forsøke.

Lundestad tror imidlertid ikke nattens valg vil ha bare negativ innvirkning på presidentvalget om to år.

– Når Obama har kommet seg over skuffelsen så er det absolutt positive signal med henblikk til 2012.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt