– Når vi sier noe, så mener vi det

Fem dager etter drapet på Osama bin Laden, og ti år etter 11. september-tragedien, møtte president Barack Obama pårørende på Ground Zero.

Video Obama legger ned krans på Ground Zero

Obama legger ned krans på Ground Zero

– Osama Bin Laden har omsider blitt holdt til ansvar for sine terrorhandlinger, sa president Barack Obama da han i kveld besøkte Ground Zero og møtte etterlatte fra 11.september-angrepene i New York:

50 familier var plukket ut til å delta på seremonien blant alle dem som mistet noen den varme septembermorgenen for snart ti år siden. Barack Obama la ned krans ved tomten der tvillingtårnene sto.

På denne måten markerte han at mannen som sto bak terrorangrepet er død.

Dette er første gangen Obama besøker Ground Zero etter at han ble valgt til president i 2008.


Obama på Ground Zero

Diane Wall som mistet ektemannen i 11. september får en klem av presidenten.

Foto: MARIO TAMA / Afp

Møtte heltene

I forkant av seremonien på Ground Zero, valgte presidenten å møte heltene fra 11. september; brannmenn, politi og havnearbeidere som var involvert i redningsarbeidet og sørget for at mange liv ble berget for ti år siden.

Først gikk turen til brannmennene i bataljon nummer 9 i New York. Skvadronen inviterte Barack Obama på lunsj.

– Han var veldig jordnær, sa en av brannmennene til pressekorpset etter møtet med presidenten.

Video 032c1824-1b6e-4a41-a82a-9abfc0547644.jpg

Obama besøker brannmenn og politi etter 9-11

(Saken fortsetter under videoen).

Ifølge CNN skal presidenten ha uttalt til brannmennene at: "Vi vil aldri glemme, og når vi sier noe, så mener vi det".

Deretter tok Obama turen til det lokale politiet i New York for vise sin takknemlighet.

Ingen sikkerhetssjanser

Politi i sikkerhetsutstyr

Politiet tok ingen sjanse når det gjaldt muligheten for et angrep på presidenten.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Sikkerhetsoppbudet var i høysetet foran og under presidentbesøket.

Ved Ground Zero, Wall Street og de mest trafikkerte T-banestasjonene, Grand Central og Pennsylvania station, søkte tungt bevæpnet politi med bombehunder.

Togstasjonen ved World Trade Center ble stengt under presidentens vel tre timer lange besøk. Skarpskyttere tok plass på en rekke hustak og post – og søppelkasser som står plassert langs presidents rute, fjernes fra gatene, melder Daily News.

I tillegg stilte sikkerhetspolitiet i fullt beskyttelsesutstyr i tilfelle de skulle oppleve et angrep av den bakterielle sorten.

– En seiersrunde

USA feirer

Amerikanere utenfor World Trade Center mens de venter på president Barack Obama.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

NRKs korrespondent Anders Tvegård forteller at det ikke er noen tvil om at Obamas besøk i dag kan oppfattes som en seiersrunde for at hans erkefiende er drept.

– For Barack Obama er det viktig her å vise samhold og støtte. Møtene med de utvalgte familiene er et forsøk på å hjelpe dem til å finne en slutt på de siste ti åra med usikkerhet på grunn av Osama bin Laden, sier Tvegård.

– Det kommer stort sett til å være private møter og lavmælt besøk. Han kommer ikke til å gi noen offentlig tale, sier Tvegård.

– Bare bryderi at Obama kommer

Ikke alle newyorkere er like begeistret for at president Obama nå endelig tar turen til Ground Zero.

– For å være helt ærlig, så skaper det bare mer bryderi for oss som jobber her, for de stenger av flere kvartaler, sier Marisol, som sammen kollega Josephine er på vei til jobb i finansdistriktet.

Bush vil ikke delta

I går ble det også klart at tidligere president George W. Bush, takket nei til Obamas invitasjon om å være med på dagens møte med de etterlatte.

Hans pressetalsmann opplyste til New York Times at selv om Bush satte pris på invitasjonen, har han valgt å holde seg unna rampelyset nå som hans tid som president er over.

Ifølge nyhetsstasjonen MSNBC, planlegger Bush i stedet å delta på 10- års markeringen av angrepene, den 11 september i år.

  • Se flere bilder:

SISTE NYTT

Siste nytt

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

MILITÆR STYRKE: Russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, lastebiler og annet militært utstyr fraktes til grenseområdet mot Ukraina.

«Frykt for krig. Uklart hva Putin vil»

På grensen til Ukraina står titusenvis av soldater og store mengder våpen. Russland mobiliserer. En hel verden lurer på om det kommer et angrep, eller om det bare er en demonstrasjon av styrke.