- Jeg sa aldri at jeg støtter moskeen

USAs president Barack Obama går tilbake på uttalelsene om den omstridte moskeen i New York, etter politisk kjeft fra Republikanerne.

USAs president Barack Obama

President Barack Obama sier at det han egentlig sa på fredag, var at religionsfriheten er et grunnleggende prinsipp i USA. Mosképlanene mener han egentlig ingenting om.

Foto: Susan Walsh / Ap

Anders Tvegård (USA)

Planene om å bygge en moské et par kvartaler fra der New Yorks landemerke ble angrepet 11. september 2001, har satt i gang en følelsesladd debatt og blitt et nasjonalt stridstema foran det kommende kongressvalget.

- Amerikanske verdier

Moske nær Ground Zero

Her skal det planlagte islamske kultursenteret reises - og den nåværende bygningen rives.

Foto: Anders Tvegård / NRK

Først fredag kveld kastet Obama seg inn i debatten om moskeen, som har pågått et par måneder.

Han brukte Det hvite hus' årlige middag i forbindelse med muslimenes hellige måned ramadan til å gi sin støtte til planene om det islamske senteret.

– Som borger og som president mener jeg at muslimer har den samme rett til å praktisere sin tro som alle andre i dette landet, sa Obama.

Men etter mye politisk kjeft fra republikanere gjennom helgen, blant annet på søndagens mange frokostprogrammer, sier presidenten at hans uttalelse på fredag er tatt for noe den ikke var ment å være.

President Barack Obama – som møtte med pressen i helgen under sitt halvoffentlige feriebesøk i Panama City i Florida sammen med kona Michelle og yngstedatteren Sasha – sier at han verken har eller kommer til å kommentere hvor klokt han mener det er å bygge en moské nær tomta der tvillingtårnene stod.

Rabbiner Arthur Waskow

Rabbineren Arthur Waskow støtter mosképrosjektet.

Foto: SPENCER PLATT / Afp
Protest mot moské på Ground Zero

Protestene var store på bykomiteens møte i forrige uke. Komiteen delte seg 47-45 på spørsmålet om den nåværende bygningen skulle fredes.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Men han står på retten amerikanske borgere har til å praktisere egen tro og bygge så lenge lovene følges.

Det reflekterer amerikanske verdier, mener presidenten.

Det hvite hus kaller korrigeringen «en klargjøring av et standpunkt».

Som serbisk kirke i Srebrenica

Uttalelsene om det som ble tolket som Obamas støtte til planene, har skapt kraftige reaksjoner fra flere av dem som mistet familiemedlemmer i terrorangrepet, såvel som politiske motstandere, som tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin som er blitt den konservative høyresidens førstedame.

Hun skriver på sin Twitter -side at «alle vet de har rett til å bygge, men burde de»?

Palin sammenlikner også byggingen av en moské nær Ground Zero med en serbisk kirke på dødsmarkene i Srebrenica.

Moderate muslimer bak

Myndighetene i New York godkjente byggeplanene for halvannen uke siden, men det er uklart når det skal det skal stå ferdig, og finansieringen på 100 millioner dollar er heller ikke på plass.

Initiativtakerne ønsker å reise et 13 etasjers kultursenter med svømmebasseng, auditorium for 500 mennesker, utstillingssaler og en moské.

Cordoba-stiftelsen, som står bak, sier målet med senteret er å bygge bro og gi moderate muslimer et ansikt.

Denne uka starter nye kampanjer mot den planlagte moskeen.

Organisasjoner som er imot har kjøpt reklameplass på bussene i New York - allerede ses og høres motstanden.

Meningsmålinger gjort for CNN viser at rundt 70 prosent av amerikanerne er imot mosképlanene, mens bare 30 prosent er for.

Likevel støtter et flertall retten muslimene har til å bygge.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt