NRK Meny
Normal

Obama møtte homofile for å markere Putin-motstand

Kort tid etter at Russland og USA ble «enige om å være uenige» om Syria, valgte Obama å markere sitt standpunkt mot Putins kontroversielle homolovgivning.

Obama markerer homostandpunkt

«PUT(IN) THE ASS»:To aktivister i St. Petersburg markerer hva de mener om Putins homolovgivning fredag.

Foto: PETR KOVALEV / Afp

Fredag satte Obama seg ned med blant andre homoaktivister for å snakke om den nye russiske loven som forbyr «homoseksuell propaganda mot mindreårige».

Obama møtte totalt ni homoaktivister i St. Petersburg, der i utgangspunktet er for å være med på det pågående G20-toppmøtet. Blant aktivistene var to representanter for LGBT-grupper. LGBT er en forkortelse for «lesbian, gay, bisexual, and transgender».

Obama sa til aktivistene han er «stolt av deres arbeid», og at Russland må huske å la «funksjoner i det sivile liv få fungere fritt».

– Det er viktig å huske at her i Russland, i USA, og i hele verden, er en viktig del av det å styre godt, at man gir rom for at funksjoner i det sivile liv får fungere fritt, sier Obama, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ifølge Obama innebærer dette å sørge for «pressefrihet, frihet til å organisere seg, og sørge for at folk kan samles om saker vi virkelig bryr oss om».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Obama diskuterer homolovgivning

Obama diskuterer homolovgivning på Plaza Hotel i St. Petersburg fredag.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Isfront

Den amerikanske presidentens initiativ regnes for å være et sterkt stikk til president Putin og hans nye lovgivning.

Obamas åpne motstand mot Putins homolovgivning, anses for å være mer oppsiktsvekkende sett i lys av den siste tids uenighet mellom USA og Russland angående situasjonen i Syria.

Under det pågående G20-toppmøtet i St. Petersburg, skal blant annet bordplasseringen ha blitt endret for å holde de to statslederne lenger unna hverandre. Etter toppmøtet ble det likevel kjent at Putin og Obama skal ha diskutert situasjonen i Syria på tomansshånd.

– Obama og jeg er enige om å ha ulike syn på Syria, men vi er likevel for en dialog, sier Vladimir Putin om samtalen, som varte i om lag 20 minutter.

Putin nekter på sin side for at Russlands lovgivning er homofiendtlig, ifølge nyhetsbyrået AP.

Uenighetene om landets homolovgivning føyer seg dessuten inn en rekke av konfliktområder mellom Russland og USA det siste året. Av andre temaer der de to stormaktene har gått i klinsj, finner man blant annet Snowden-saken, og Russlands behandling av opposisjonelle.

Homoaktivisten Obama

President Barack Obama har under sin andre presidentperiode vært klar på sin støtte til homofile. Han var den første sittende amerikanske presidenten som gikk inn for ekteskap mellom to personer av samme kjønn i USA.

Obama har også tidligere oppfordret afrikanske ledere til å gi homofile afrikanere like rettigheter, blant annet ved å avkriminalisere homofili.

– Min grunnleggende holdning er at uavhengig av rase, religion, kjønn eller seksuell legning, når det kommer til loven, bør alle mennesker behandles likt, sa Obama under et besøk til Senegal i juni.

Han la til at ulike kulturer og religiøst ståsted må respekteres, men fastholdt at loven og myndighetenes behandling bør være lik for alle.

Vil ta barna fra homofile foreldre

Myndighetene i landet har blitt sterkt kritisert for å ha vedtatt en rekke homo-fiendtlige lovforslag.

Aleksej Zhuravljov, som tilhører Russlands regjeringsparti, la torsdag fram lovforslage som går ut på å likestille homofili med narkotikabruk og barnemishandling, to grunner som i dag kan føre til at barnevernet overtar ansvaret for barn.

– I tilfeller der en forelder har seksuell kontakt med mennesker av sitt eget kjønn, kan skaden som påføres barnets psyke, være enorm, ifølge Zhuravljov.

Demonstrasjoner mot Russland

I flere europeiske byer har det denne uken vært demonstrasjoner mot måten homofile blir behandlet på i Russland.

I begynnelsen av juli i år undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

Loven forbyr å gi informasjon om homoseksualitet til personer under 18 år, ble innført i juni. Bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner – gis til de som informerer om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige.

Flere aktivister møtte opp foran den russiske ambassaden i Oslo for å demonstrere mot Russlands antihomo-lovgivning.

VIDEO: Norske aktivister troppet opp foran den russiske ambassaden i Oslo for å vise solidaritet med russiske LGBT-personer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt