Hopp til innhold

Halvparten av G20-landene mener Assad står bak kjemiske våpen

I en felles uttalelse støtter ni av G20-landene USA i at Assad-regimet står bak bruken av kjemiske våpen i Syria. Til tross for samtaler, har ikke Obama og Putin blitt mer enige.

G20-møtet i Russland

Stemningen skal ha vært spent mellom Obama og Putin og Russland da de møttes på G20-møtet fredag. Her er de to, sammen med Brasils president Dilma Rousseff (t.v.), Storbritannias statsminister David Cameron (venstre), Tysklands Angela Merkel (nr. to fra høyre) og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

I en felles uttalelse fra ti av G20-landene heter det at man ønsker et «sterkt internasjonalt svar» på bruken av kjemiske våpen i Syria. I uttalelsen heter det også at det er klart at det er regimet som står bak bruken.

– Vi ber om et sterkt internasjonalt svar på dette alvorlige bruddet på verdens regler og samvittighet. Dette svaret må sende en klar beskjed om at denne slags grusomheter aldri kan gjentas, heter det i uttalelsen, som ble sendt ut av Det hvite hus.

G20 består av de 19 mektigste landene i verden, samt EU. G20-landene Australia, Canada, Frankrike, Italia, Japan, Sør-Korea, Saudi-Arabia, Tyrkia og Storbritannia og USA, i tillegg til Spania, som ikke er med i G20, står bak uttalelsen.

– Enige om å ha ulike syn

Konflikten i Syria regnes som det viktigste samtaletemaet for det pågående G20-toppmøtet i St. Petersburg. Lederne i G20-landene har ifølge nyhetsbyrået Reuters blitt enige om at det har blitt brukt kjemiske våpen i Syria, men er altså ikke enige om hvem som står bak.

Blant dem som etterlyser ytterligere bevis, er Russlands president Vladimir Putin. Det er tidligere kjent at hans Russland er blant landene som har blokkert en resolusjon om Syria i FNs sikkerhetsråd.

Vladimir Putin og Barack Obama benyttet muligheten til å snakke på tomannshånd om Syria fredag. Men de er fortsatt like uenige om USAs angrepsplaner.

– Vi satte oss ned og pratet. Det var en konstruktiv, meningsfull og hyggelig samtale, hvor vi holdt oss til hvert vårt standpunkt. Obama og jeg er enige om å ha ulike syn på Syria, men vi er likevel for en dialog, sier Vladimir Putin om samtalen, som varte i om lag 20 minutter.

Putins rådgiver Jurij Usjakov bekrefter at de to ikke har kommet nærmere hverandre etter møtet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Syriske flyktninger i Jordan

Syriske flyktninger krysser grensen til Jordan 4. september.

Foto: KHALIL MAZRAAWI / Afp

– Forventer enighet

Russland støtter det syriske regimet og er imot et vestlig angrep på landet, mens Obama ønsker en militær inngripen som svar på bruk av kjemiske våpen i borgerkrigen.

Mens Obama er sikker på at regimet står bak gassangrepet som drepte flere hundre syrere 21. august, mener Russland fortsatt det er opprørere som står bak angrepet og at det var en provokasjon.

– Jeg forventer ikke at vi to skal komme til enighet om dette, men når FN-rapporten kommer, kan det bli vanskeligere for Putin å opprettholde sitt standpunkt, sier Obama, som understreker at ingen ønsker en langvarig inngripen i Syria-krigen.

Kongressen

Obama har allerede lagt fram sine planer om en begrenset militær aksjon for Kongressen. Han har også åpnet for at et militært angrep kan komme uten en FN-resolusjon.

I en tale holdt etter G20-møtet fredag sier Obama at han anerkjenner at det er uenighet, både i USA og i utlandet, om hvorvidt et angrep på Syria vil være det riktige å gjøre på det nåværende tidspunkt.

Han nektet samtidig å kommentere om det kan være aktuelt med en begrenset militær inngripen, uten Kongressens velsignelse, melder AP.

Hollande vil vente på inspektørene

Frankrikes president Francois Hollande sier fredag at franskmennene, som tidligere har ivret etter militær inngripen i Syria, nå vil vente på utfallet av FN-inspektørenes undersøkelser.

– Kommer vi til å vente på inspektørenes undersøkelser? Ja, vi kommer til å vente på inspektørene, på samme måte som vi kommer til å vente på utfallet i Kongressen, sier Hollande fredag ettermiddag.

Han sier også at eventuelle angrep mot Syria, kun vil begrense seg til militære mål.

– Vi vil gjøre alt vi kan for at Frankrike bare angriper militære mål, slik at vi unngår militære tap.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ali Habib (t.v.) og Bashar al-Assad.

Syrias president Bashar al-Assad (i midten) har tidligere advart utenlandske stormakter om å gå til angrep på Syria.

Foto: SANA / Reuters

Tyskland ber om fortgang

Tysklands utenriksminister Guido Westerwelle sier fredag at han ber om fortgang i offentliggjøringen av rapporten fra FNs våpeninspektører, som har undersøkt området i Syria hvor det skal ha vært et gassangrep.

– Mitt ønske er at vi kan få resultatene fra inspektørgruppen raskest mulig, slik at vi har en uavhengig vurdering gjort av en uavhengig institusjon, sa Guido Westerwelle etter at han fredag landet i Vilnius for å delta i et møte for EUs utenriksministre.

Prøvene som FNs våpeninspektører har tatt, skal blant annet analyseres ved et militært laboratorium i Umeå i Sverige, ifølge Åke Sellström, lederen for FN-inspektørene som nylig besøkte Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt