Obama møter Abbas og Netanyahu

USAs president Barack Obama får i dag besøk av palestinernes president Mahmoud Abbas, og i løpet av juni kommer Israels statsminister Benjamin Netanyahu på besøk.

Palestinernes president Mahmoud Abbas

Palestinernes president Mahmoud Abbas møter i dag USAs president Barack Obama.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det ventet at Obama i dag vil tilby Abbas amerikansk nødhjelp til Gaza, samtidig som han forsøker å begrense skadeomfanget etter at israelske soldater angrep en hjelpekonvoi 31. mai .

Vil be Obama bli tøffere mot Israel

Å motta Abbas i Det hvite hus betyr også at Obama vil vise Midtøsten at han fremdeles ikke har gitt opp å få i stand en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama.

Foto: YURI GRIPAS / Afp

Men oppgaven blir vanskelig. Obama vil trolig forsikre Abbas om at han vil legge press på israelerne om å lempe på Gaza-blokaden og tillate mer nødhjelp. Men han ønsker neppe å anstrenge forholdet mellom USA og Israel ytterligere.

Abbas vil be Obama, som har vært mildere i sine uttalelser etter den israelske bordingen av hjelpekonvoien - der ni personer ble drept - enn andre vestlige ledere, om å innta en tøffere holdning mot Israel.

– President Abbas vil be president Obama om å gå inn og be om at blokaden heves uten betingelser, fordi dette er den eneste måten å få ned spenningene på, sier Abbas' talsmann Nabil Abu Rdainah til Reuters.

– Blokaden er «ikke bærekraftig»

Obamas folk har kalt den tre år lange blokaden for «ikke bærekraftig», mens Israel mener den er nødvendig for å forhindre at våpen smugles inn til palestinerne.

Det er lave forventninger til et gjennombrudd i fredsmeklingen når Abbas og Obama møtes, men Obama sender ikke Abbas hjem med bare luen i hånden.

– President Obama og president Abbas vil diskutere måter å forbedre levekårene for folkene i Gaza, blant annet gjennom amerikansk støtte til utvalgte prosjekter for å stimulere økonomisk utvikling, sier en talsmann i Obama-administrasjonen, ifølge Reuters.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu

Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: LIOR MIZRAHI / Afp

Det er ikke kommet noen detalsjer om i hvilken størrelse hjelpen skal komme eller hva slags hjelp USA skal gi til det fattige Gaza-området, som siden 2007 har blitt styrt av islamister i Hamas etter at de tok kontrollen fra Abbas' Fatah-dominerte palestinske selvstyre.

Vil holde hjelpen langt unna Hamas

Men alle nye midler fra USA vil komme med en betingelse om at det holdes langt unna Hamas, som er på amerikanernes liste over terrororganisasjoner. De siste årene har amerikansk nødhjelp til palestinerne blitt sendt til Vestbredden, der Abbas styrer, eller gjennom internasjonale organisasjoner til Gaza.

Pressen vil få anledning til å ta bilder av Abbas og Obama sammen i Det hvite hus, ifølge Reuters for å heve Abbas' anseelse hjemme. Da Israels statsminister Netanyahu var på besøk i Washington i november i fjor, fikk pressen bare begrenset adgang. Ifølge israelske medier var dette en slags overhaling av Israel.

Et planlagt møte mellom Obama og Netanyahu i Det hvite hus 1. juni ble avlyst på grunn av den israelske aksjonen mot skip som skulle til Gaza med nødhjelp dagen før.

Et nytt møte skal finne sted i løpet av juni.

– Datoen for møtet er ikke fastsatt, sier tjenestemannen, som ber om ikke å bli navngitt.

SISTE NYTT

Siste nytt