Obama byttet ut CO2-versting

Ba amerikanerne gjøre mer for å snu global oppvarming, men kjørte selv en bil som er blant de mest forurensende på markedet.

Barack Obama
Foto: Jae C. Hong / AP

Forslagene til Barack Obama om å snu den globale oppvarmingen er mange. Han maner til en 80 prosents reduksjon av utslipp av klimagasser innen 2050. Han ønsker statlig pålagt omlegging til mer miljøvennlig drivstoff.

Manet til miljøbevissthet

Og han ber den jevne amerikaner gjøre mer for å snu global oppvarming. Han har også sagt at mye ansvaret for temperaturstigningen på verdensbasis kan tilskrives forurensende kjøretøy.

Chrysler 300

Chrysler 300C Hemi var Barack Obamas familiebil...

Foto: STAN HONDA / AFP

Avstanden mellom liv og lære ble pinlig belastende for Demokratenes presidentkandidat da det kom fram at han på privaten kjørte en Chrysler 300C Hemi, som kan skilte med 340 hestekrefter, ifølge Car and Driver. Den 5,6 liter store V8-eren drikker 1,8 liter på mila ved bykjøring, og har en høyst fortjent merkelapp som «miljøversting» med et utslipp på 291 gram CO2 per kilometer.

Dårlig egenreklame, spesielt siden Chrysler 300C også finnes i en mer miljøvennlig variant med 190 hestekrefter.

Dermed skiftet han til Ford Escape Hybrid – en SUV med både bensinmotor og elektrisk motor – og gjør det dermed lettere å snakke høyt om at alle må bidra i kampen for miljøet.

Ford Escape Hybrid

...inntil han byttet til en mer politisk korrekt Ford Escape Hybrid.

Foto: LINDA SPILLERS / AP

McCadillac

Også John McCain har profilert seg som en miljøets talsperson, og har lansert ambisiøse tidsprognoser for å kutte amerikanske utslipp. Heller ikke han er det beste eksempelet for menneskeheten dersom den globale oppvarmingen skal snus. Han er såpass bemidlet at han har hatt problemer med å gi et nøyaktig svar på hvor mange hus han har. Ifølge mediene har han sju hus til en verdi av 65 millioner kroner.

Selv kjører han i en Cadillac CTS med 255 hestekrefter – heller ikke en bil som du vil finne i Frederic Hauges garasje. Riktignok må det sies at McCain valgte å gå for motorutgaven med V6-motor – og ikke den vesentlig tørstere V8-varianten.

Cadillac CTS

Cadillac CTS er John McCains foretrukne valg på bilfronten.

Foto: MARTIAL TREZZINI / AP

De to presidentkandidatene har vært i tottene på hverandre i forbindelse med at Obama ba amerikanerne pumpe mer luft i dekkene. Dette gir lavere rullemotstand i dekkene og får ned forbruket. McCains folk mente dette var såpass latterlig at de delte ut gratis luftpumper til bilister.

Presidenten er den verste

Hadde så ting vært bedre stilt om Hillary Clinton hadde blitt valgt til demokratenes presidentkandidat? All den tid hun kjøres rundt av Secret Service i enorme Cadillac DTS’er eller Chevrolet Suburban’er, er svaret nei. Men Bill Clinton kjører i det minste rundt i en Mercury Mariner Hybrid – ikke ulik Obamas nye bil.

Den steinrike Mitt Romney var en av McCains hovedkonkurranter i den republikanske nominasjonskampen. Mange tror han blir valgt til McCains visepresidentkandidat. Spørsmålet er da hva han gjør med sin lite politisk korrekte bilpark, som teller førsteklasses miljøverstinger som Ford Mustang GT, Cadillac SRX og Chevrolet Silverado.

Men den som blir valgt til president vil uansett bli den ordentlige miljøsynderen. Fartøyflåten til USAs president mønstrer fire Chevrolet Suburban-SUVer, fire Cadillac DTS limousiner, mer enn et dusin motorsykler, og Air Force One, som er en Boeing 747.

Bush i Air Force One

Presidenten har sitt eget Boeing 747 til rådighet - og et tyvetalls andre kjøretøyer.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt