Hopp til innhold

Nytt kraftig jordskjelv i Nepal

36 personer er meldt døde i Nepal og nabolandene etter jordskjelvet i dag. Det er foreløpig ukjent hvor store skadene er i landet, som allerede er katastroferammet.

Nytt jordskjelv i Nepal

Pasienter bæres ut fra et sykehus i etterkant av jordskjelvet som rammet Nepal i dag, kun kort tid etter at 8.000 personer døde i det forrige jordskjelvet.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

– Menneskene er fryktelig redde. Alle har løpt ut på gatene fordi de er redde for å være inne i husene sine, sier Åsne Havnelid, som er generalsekretær for Røde Kors, til NRK.

Hun er på veg i bil til det norske feltsykehuset i Chautara, som ligger rundt ni mil øst for Katmandu, og kjente en voldsom risting da skjelvet på 7.3 inntraff. De så røyk fra jordras som gikk rundt omkring.

– Vi så umiddelbart at mennesker raskt trakk seg ut fra alle bygninger, og man så på dem at de var fryktelig engstelige, sier Havnelid.

Hun har fått meldinger fra feltsykehuset om at det står og er i orden, men byen rundt er rammet hardt igjen. Vegen frem er krevende fordi jordskjelvet har ført til flere jordras og kampesteiner ligger i vegen.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har flere bygninger i Chautara kollapset, og minst fire er døde.

– Det er kommet flere nye skadde til sykehuset, sier Havnelid.

Det norske feltsykehuset ble satt opp for å hjelpe ofrene etter jordskjelvkatastrofen som rammet landet 24. april. 8.000 personer døde og flere hundre tusen hjem ble ødelagt. Flere enn 17.800 ble skadet.

I dag ble hovedflyplassen i Nepal stengt, men er nå åpnet igjen.

Episenter ved Mount Everest

Røde Kors er i full gang med å ta imot skadede fra dette siste skjelvet. Det er allerede kommet flere etterskjelv på rundt 6.3 og 5.6.

– Vi har også sendt noen av våre lokale arbeidere ut for å hjelpe til med å lete i ruinene og få folk ut hvis de sitter fast. Det er også bra at vi er på plass med sykehus, slik at vi kan hjelpe de som har blitt skadet i dette siste jordskjelvet, sier Havnelid.

Jordskjelvet rammet 68 kilometer vest for byen Namche Bazar, nær Mount Everest

Folk løp ut av bygninger i den nepalske hovedstaden Katmandu, da skjelvet skaket bakken.

Laster Twitter-innhold

– Dette var et svært ett, sier Prakeash Shilpakar, som eier en kunst og håndverksbutikk i Katmandu, til Reuters.

Merkbart i nabolandene

117 personer skal være evakuert.

Laster Twitter-innhold

Episenteret for skjelvet i dag rammet like ved hovedleiren for klatrere ved Mount Everest. Leiren er stengt etter det forrige skjelvet, og ekspedisjoner opp fjellet er avlyst for sesongen.

Også bygninger i den indiske hovedstaden ristet av skjelvet i dag, som rammet 19 kilometer under bakken. Jordskjelvet var også merkbart i hovedstaden til Bangladesh, Dhaka.

Laster Twitter-innhold

Redningsarbeidet etter det forrige skjelvet pågår for fullt men flere ras og dårlig vær har gjort redningsarbeidet svært vanskelig.

Et annet jordskjelv, som målte 6.9, rammet Afghanistan i dag.

Jordskjelv i Nepal 12 mai

SISTE NYTT

Siste nytt