Nytt eboladødsfall rammer Liberia

NAIROBI (NRK): Myndighetene ber folk leve normalt, sier en av de lokale legene som har behandlet flest ebolasmittede i Liberia. Kritikerne er ikke beroliget etter at en er død og en er smittet fra samme landsby.

Dr. J. Soka Moses, Medical Director of the Ebola Treatment Unit at JFK Medical Center in Monrovia

Legen Soka Moses i Monrovia, Liberia.

Foto: Neil Brandvold / Plan International

En 17 år gammel gutt er død av ebola i Liberia. Sykdommen er tilbake etter at Verdens helseorganisasjon erklærte landet fritt for ebola den 9. mai. Gutten bodde i landsbyen Nedowian, kun fem mil fra hovedstaden.

Også to andre personer i samme område er smittet av ebola, melder BBC onsdag kveld.

Ikke overrasket

Hvitkledde desinfiserer

De hvitkledde må igjen desinfisere.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

– Dette burde ikke overraske noen. Men vi er godt rustet for hva som måtte komme, mener legen Soka Moses.

Han var overlege ved JFK Hospital i Monrovia da det bare i Liberia var opp mot 400 nye tilfelle hver uke. Da NRK møtte ham i oktober i fjor, viste han fortvilet fram hullete vernedrakter og utslitte helsearbeidere.

De hadde verken forsikring eller egnet utstyr, og fikk heller ikke utbetalt den lille lønnen de hadde krav på. De som streiket ble truet med oppsigelse. Selv med et nytt ebola-dødsfall, var han atskillig mer positiv da NRK snakket med ham i dag:

– Nå har vi gode systemer med trenede helsearbeidere, godt utstyr, gode varslingsrutiner og spesialutdannede team som vet hvordan ebola-ofre skal behandles, fraktes og begraves.

Lev som normalt

Myndighetene ber folk leve som normalt. Visehelseminister Tolber Nenswah sier til Liberias anerkjente nettavis, FrontPage Africa, at folk ikke har noe å frykte:

– Det er ingen grunn til panikk. At vi oppdager dette såpass raskt betyr at systemet virker.

Kritikere er ikke beroliget. De peker på at myndighetene ikke ble klar over 17-åringens tilstand før han døde og at man ennå ikke har spor etter hvor smitten kom fra, nå en uke etter at den døde gutten ble syk.

Jente med desinfisering

Barna i Vest-Afrikas største slum har lært å vaske hendene godt.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Landsbyen ligger langt fra grensene til Sierra Leone og Guinea, der sykdommen ikke er under kontroll og der smitten kunne kommet fra. Ifølge FrontPage Africa mener folk i landsbyen at gutten ble syk etter å ha spist råttent hundekjøtt. Kjøtt fra ville dyr er generelt sett på som en mulig smittekilde. Det er innført karantene for alle som kan ha hatt kontakt med den døde.

Enda en smittet

I dag tar lokale helsearbeidere igjen på seg verneutstyret. Bøtter med klorvann hentes fram foran butikker og kafeer. FN har gjeninnført alle ebolatiltak inkludert sjekking av temperatur og klorvask.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt