Hopp til innhold

Nye satellittbilder: Russland ruster opp nær Ukraina

Russland fortsetter den militære styrkeoppbyggingen nær grensen mot Ukraina. Ifølge satellittbilder tatt av et privat amerikansk firma, har nye avdelinger ankommet baser på Krim og sørvest i Russland.

Pogonovo, Voronezj

Dette satellittbildet, tatt 21. desember, skal vise en militær avdeling utenfor byen Voronezj sørvest i Russland.

Foto: ©2021 Maxar Technologies / Reuters

Bildene fra Maxar Technologies, som blant annet Reuters har offentliggjort, skal vise at det flere steder nær grensen til Ukraina i hele høst har kommet nye russiske militære avdelinger.

Reuters understreker at det ikke er uavhengige kilder som bekrefter det man ser på bildene.

Men de samsvarer med etterretningsrapporter som blant annet Nato har offentliggjort.

Nato: – Russland fortsetter styrkeoppbyggingen mot Ukraina

Noen av bildene, tatt 5. desember, viser det som kan se ut som en provisorisk base nær landsbyen Soloti på Krimhalvøyen.

Soloti 2

Baseområdet ved Soloti 5. desember. På bildet går det tydelig fram at det nå er langt flere militære kjøretøy og våpen enn i september.

Foto: ©2021 Maxar Technologies / Reuters

Gjennom å sammenligne med et bilde som er tatt 7. september mener Maxar det er mulig å dokumentere det blant annet vestlig og ukrainsk etterretning lenge har hevdet:

Det pågår en kraftig russisk styrkeoppbygging nær grensene til Ukraina.

Soloti 1

Dette bildet skal vise baseområdet ved landsbyen Soloti 7. desember.

Foto: ©2021 Maxar Technologies / Reuters

Økt aktivitet langs hele grenseområdet

Maxar skriver i en uttalelse referert av Reuters at de har observert økt aktivitet i tre russiske baser på Krim og fem i den vestlige delen av Russland.

Bilder tatt av en annen base, nær landsbyen Bakhtsjysarai på Krim 7. oktober og igjen 13. desember skal dokumentere det samme.

Bakhchysarai 7. oktober

Dette satellittbildet er tatt over det som skal være den russisk militærbasen nær landsbyen Bakhtsjysarai på Krim 7. oktober.

Foto: ©2021 Maxar Technologies / Reuters
Bakhchysarai 2

Dette er den samme basen ved Bakhtsjysarai 13. desember. Det kommer tydelig fram på bildet at det er langt flere kjøretøyer og militært utstyr på basen nå.

Foto: ©2021 Maxar Technologies / Reuters

Ny avdelinger med motoriserte militære kjøretøyer, blant annet stridsvogner, er overført fra andre steder i Russland til grensene mot Ukraina.

Men studerer man kartet ser man at bildene likevel er tatt relativt langt fra selve grensen mot Ukraina. Stort sett skjer styrkeoppbyggingen i områder som ligger minst 100 kilometer fra den ukrainske grensen.

Russiske myndigheter har aldri benektet at de har styrket det militære nærværet mot Ukraina.

Tvert imot kan det se ut som om dette er en mulighet til å presse fram forhandlinger med USA og Nato, for å få til en eller annen avtale som gjør at Ukraina ikke blir en del av den militære infrastrukturen til Vesten.

Javelin-rakett

Det ukrainske forsvaret sendte 23. desember ut et bilde som skal vise trening med det amerikanske antitankvåpenet Javelin, som Ukraina nå har tatt i bruk.

Foto: Det ukrainske forsvarsdepartementet / AP

«Russland gjør som de vil»

President Vladimir Putin på sin årlige pressekonferanse 23. desember sa at Russland ikke ønsker krig og ikke har noen planer om å angripe Ukraina.

Putin: Ukraina forbereder angrep

Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov kommenterte ikke direkte de nye satellittbildene i en samtale med journalister fredag.

Men han gjentok det han har sagt før: Russland har rett til å forsvare sitt eget territorium og flytter sine styrker rundt på grunn av det han kalte uvennlige handlinger fra Nato, USA og forskjellige europeiske land.

SISTE NYTT

Siste nytt