– Dette er unødvendig, opportunistisk tyveri og vold

Uroen i den britiske hovedstaden fortsetter for tredje kvelden på rad, og har spredt seg til Birmingham. Ungdom kaster bensinbomber mot politiet og angriper journalister.

Opptøyer i London

Skadd politimann i Croydon.

Foto: Sang Tan / Ap

Ungdommer og politi har mandag kveld barket sammen i flere bydeler øst i den britiske hovedstaden. Også i Birmingham er flere butikker er ramponert og plyndret.

Ungdommer har angrepet butikker og kastet gjenstander som stoler og trebiter på politifolk i opprørsutstyr, melder Sky News.

På ett tidspunkt brøt flere personer seg inn i en lastebil. De rev ut ting fra lastebilen og noen kastet gjenstander mot politiet. Andre brukte gjenstander til å knuse vinduer på en parkert buss.

Flere butikker blir plyndret, og biler og søplekasser blir satt i brann og brukt som barrikader. I Lewisham skal politiet ha blitt angrepet med bensinbomber.

Ifølge The Guardians journalist på stedet har flere reportere og politifolk blitt banket opp. Både journalister og politi holder seg på avstand.

En kvinne hopper ut av en brennende bygning i London

En kvinne hopper ut av en brennende bygning Surrey Street i London.

Foto: HO / Reuters

Plyndrer over en lav sko

Storbritannias visestatsminister Nick Clegg besøkte mandag området der firebarnsfaren Mark Duggan ble skutt og drept av politiet torsdag.

Det var starten på de voldsomme opptøyene i byen, men politiet og flere politikere mener nå at volden og plyndringen er helt uten mål og mening.

– Volden vi ser nå har ingenting å gjøre med Duggans død. Det er unødvendig, opportunistisk tyveri og vold. Ikke noe mer, ikke noe mindre, sier Clegg ifølge AFP.

I bydelene Croydon, Clapham, Peckham og Lewisham har flere ungdommer plyndret butikker og barer nærmest for moro skyld.

– Dette er ganske spesielt. De plyndrer alle butikkene de kommer over, og jeg ser ikke en eneste politimann, sier Sky News' reporter.

Video Nye opptøyer i London mandag kveld

VIDEO: Nye opptøyer i London mandag kveld.

Sender ut politifolk

Politiet prøvde å stenge av et området rundt stasjonen i Hackney, som ligger øst i London.

Ifølge BBC og Sky News brøt uroen ut etter at politiet stoppet en mann for å ransake ham tidligere på dagen.

Sky News melder at politiet sender ut patruljer over hele London for å forhindre mer uro, etter to netter med opptøyer og plyndring flere steder i hovedstaden.

Politisjef Tim Godwin ber foreldre om å kontakte barna sine, og sier at overvåkningsbilder fra gatene kommer til å bli publisert for å identifisere alle involverte.

London-politiet har satt i gang en granskning av de verste urolighetene som har rystet hovedstaden på mange år. Samtidig forsvarer politiet seg mot kritikk av håndteringen av situasjonen.

Ifølge Daily Telegraph åpner politiet også for å arrestere Twitter-brukere som oppfordrer til opptøyer og plyndring, og lover «rask rettferdighet» for Londons innbyggere.

Samtidig har statsminister David Cameron avbrutt ferien sin for å reise tilbake til London og holde krisemøte, melder Reuters. Det samme gjør Londons ordfører Boris Johnson.

Politifolk driver etterforskning etter helgens opptøyer i London

Politifolk driver etterforskning etter helgens opptøyer i bydelen Tottenham i London.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

Over 100 arrestert

Opptøyene startet lørdag kveld i Tottenham, hvor politifolk ble angrepet og to politibiler og en buss ble påtent.

Situasjonen vakte minner om de alvorlige urolighetene i det samme området i 1985. Til sammen 26 politifolk skal ha kommet til skade i voldshandlingene.

Søndag, den andre dagen med opptøyer, var det uro flere steder i hovedstaden. I Enfield ved Tottenham knuste ungdommer butikkruter og skadet en politibil.

Det var også opptøyer i Brixton sør i London. Ved Oxford Circus gjorde vel 50 ungdommer skadeverk natt til mandag.

Utløst av drap

Mark Duggan ble skutt av politiet

Mark Duggan ble skutt av politiet. Det utløste opptøyer.

Foto: Facebook

Over 100 personer ble arrestert på grunn av opptøyene i går kveld og i morges.

Uroen skal ha blitt utløst av at politiet skjøt og drepte den lokale beboeren Mark Duggan på torsdag.

Selve opptøyene kom i kjølvannet av en fredelig demonstrasjon som markerte drapet.

Flere ledere i lokalsamfunnet fortalte til avisen The Guardian mandag at urolighetene kunne vært unngått dersom politiet hadde lyttet til deres advarsler i helgen.

Flere lokale ledere ga nemlig beskjed om at den i utgangspunktet fredelige protesten mot drapet på 29-årige Duggan kunne komme ut av kontroll dersom demonstrantene ikke raskt fikk snakke med politiet.

– Hvis en sentral polititjenestemann hadde kommet og snakket til oss, ville vi ha forlatt stedet, sier Stafford Scott, en lokal ildsjel som deltok på markeringen sammen med Duggans familie.

– Det er utilgivelig at politiet avviste dialog, sier han.

En mann ser på en utbrent politibil i Tottenham i London

En mann ser på en utbrent politibil i Tottenham i London, hvor opptøyene startet.

Foto: LUKE MACGREGOR / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.