NRK Meny
Normal

Ny regjering vises frem i ettermiddag

En ny ukrainske regjering skal presenteres for folket på Uavhengighetsplassen i Kiev i ettermiddag.

Barrikade på Uavhengighetsplassen

Barrikadene er fortsatt store på Uavhengighetsplassen i Kiev.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Det er medlem av nasjonalforsamlingen Valerij Patskan som melder dette på nettsiden til Udar-partiet. Patskan er partifelle med opposisjonsleder, og tidligere verdensmester i boksing, Vitalij Klitsjko.

Regjeringsmedlemmene skal etter planen presenteres på scenen på Uavhengighetsplassen klokka 18.00 norsk tid.

I går, tirsdag, besluttet nasjonalforsamlingen å forskyve regjeringsspørsmålet frem til torsdag. Før nasjonalforsamlingen gir sin tilslutning til regjeringen eller ikke gjennom tillitsvotering, blir den altså presentert for folket.

Årsaken skal visstnok være å sikre legitimitet hos gruppene som siden desember har demonstrert på Uavhengighetsplassen, i protest mot at den nå avsatte presidenten Viktor Janukovitsj vraket en handels- og samarbeidsavtale med EU få timer før signering.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den ukrainske opprørsstyrken Berkut i Kiev

Medlemmer fra det fryktede opprørspolitiet Berkut avbildet i Kiev 22. februar.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Oppløser sikkerhetspolitiet

Samtidig melder fungerende innenriksminister Arsen Avakov at han har beordret landets opprørspolitistyrke, Berkut, oppløst.

Avakov kom med nyheten gjennom sosiale medier, ifølge AFP.

«Berkut finnes ikke mer. Jeg har signert dekret nummer 144, datert 25. februar 2014, som oppløser Berkut», heter det på Avakovs Facebook-side.

Berkut, som betyr kongeørnene på norsk, har vært politiets opprørsstyrke og sorterte under innenriksdepartementet og stod dermed under kommando fra innenriksministeren.

Demonstrantene har gitt den fryktede politistyrken skylden for de fleste av de over 100 dødsfallene i forrige uke og den hardhendte behandlingen av demonstranter.

Det er også politifolk tilhørende Berkut som tvang en provestlig demonstrant til å kle seg naken i kulden og paradere uten klær mens politiet filmet seansen.

Hvordan Avakov i praksis skal sørge for at opprørsstyrken blir avvæpnet og oppløst, er ikke kommet frem. Den regnes som godt utstyrt, godt organisert og godt trent i forhold til oppgavene den skulle håndtere.

Berkut, som består av 5000 mann, har utplassert kontigenter over hele Ukraina.

I tillegg meldte landets midlertidige president Oleksandr Turtsjynov at han trer inn som øverstkommanderende for landets væpnede styrker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt