Briter etterforsker snikskytter-drap i Ukraina

Britiske spesialetterforskere er i Ukrainas hovedstad Kiev for å undersøke rollen snikskyttere hadde i drap på demonstranter i forrige uke. Funnene kan bli brukt i straffeforfølgelse av ekspresident Viktor Janukovitsj og personer i hans regime.

En prest står ved en rekke lik i lobbyen til Hotel Ukraina i Kiev torsdag 20.02.14

LIKSTUE: Lobbyen i Hotel Ukraina i Kiev ble omgjort til likstue torsdag i forrige uke, som ble den blodigste dagen i landet på flere tiår.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Etterforskerne ønsker å være anonyme, men har ifølge BBC allerede pekt ut fire snikskytterstillinger.

Det britiske utenriksdepartementet ønsker ikke å kommentere om britiske myndigheter bistår i etterforskningen.

88 mennesker ble drept i uroen i Ukraina forrige uke, ifølge landets helsedepartement. De fleste av de drepte var demonstranter, men det var også enkelte politifolk.

Ser på stillinger

– Det var egentlig et blodbad, var det ikke? sier en av etterforskerne til en av BBCs journalister.

(Saken fortsetter under videoen)

Hans-Wilhelm Steinfeld kom svært nær begivenhetene i Kiev i dag

VIDEO: NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld kom svært tett på begivenhetene i Kiev torsdag i forrige uke.

– Vi ser på snikskytterstillinger og på hvem som kunne ha vært ansvarlige for at folk ble drept i det området, fortsetter han.

Etterforskere har besøkt gater rett ved Maidanplassen i Kiev, og undersøkt hvilken retning skudd som ble avfyrt torsdag i forrige uke kan ha tatt. De har videre pekt ut fire ulike steder hvor snikskyttere utplassert av myndighetene har stått og skutt på demonstranter, forklarer etterforskeren.

Funnene de britiske etterforskerne gjør, kan bli brukt i fremtidige straffeforfølgelse av de ansvarlige etter de blodige dagene i Ukraina i forrige uke, ifølge BBC.

«Snikskyttere over alt»

Alla Pàsjenko, akuttlege i Kiev

– Snikskytterne var utplassert på takene og ga sår man ikke overlever, sa akuttlegen Alla Pàsjenko i Kiev til NRK torsdag.

Foto: Jurij Linkevitsj / NRK

– Snikskytterne var utplassert på takene og ga sår man ikke overlever. De traff hodet, magen eller hovedpulsårer i halsen, sa akuttlegen Alla Pàsjenko til NRK torsdag.

Hun tok selv hånd om 20 drepte i hotellobbyen på Hotel Ukraina sentralt i Kiev. Lobbyen ble omgjort til operasjonsstue for alle de skadde etter gatekampene i hovedstaden, samt til likstue.

– Utover sjokkgranater så og filmet vi flere titalls mennesker bli skutt og alvorlig såret den første timen, under et forsøk fra demonstrantenes side på å befeste sine posisjoner, rapporterte NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld fra Kiev samme dag.

Steinfeld så at det også var kvinner blant dem som ble skutt ned. Det samme kunne en ukrainsk demonstrant fortelle NRK på telefon samme dag:

– De skyter mot folk på sidelinjen, eldre mennesker og kvinner. Det er ikke bare menn i frontlinjen som blir skutt mot, sa Vira til NRK torsdag.

– Det er snikskyttere over alt. Tidligere ble demonstranter banket opp, men nå skyter de i stedet. De skyter folk kritiske steder som i hodet eller brystet, fortalte hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Kiev døde

SJOKK: En kvinne reagerte med sjokk og vantro ved synet av de døde på Uavhengighetsplassen i Kiev forrige torsdag.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Etterlyst for massedrap

Den ukrainske nasjonalforsamlingen avsatte lørdag president Viktor Janukovitsj, som forlot Kiev fredag kveld. Han har etter dette holdt en lav profil. Det er mange ulike rykter om hvor ekspresidenten befinner seg, og det er høyst usikkert hva som vil skje med ham videre.

Viktor Janukovitsj i tv-opptak

KUPP-BESKYLDNINGER: I et direktesendt TV-intervju lørdag kalte Ukrainas ekspresident Viktor Janukovitsj hendelsene i nasjonalforsamlingen et kupp og nektet å gå av.

Foto: Regional Administration of Kharkiv / Ap

Reuters skriver at han først reiste fra Kiev til Kharkiv, øst i landet. Deretter skal han ha reist til Donetsk hvor grensevaktene hindret ham i å forlate landet.

I et direktesendt TV-intervju lørdag kalte Janukovitsj hendelsene i nasjonalforsamlingen et kupp og nektet å gå av.

Ekspresidenten ble mandag etterlyst for massedrap på fredelige borgere.

Vil ha Janukovitsj til Haag

Tirsdag stemte Ukrainas nasjonalforsamling for at Janukovitsj kan stilles for den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) når han blir tatt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I resolusjonen heter det at Janukovitsj og andre er skyldige i at over 100 mennesker fra Ukraina og andre land ble drept i uroen i Kiev i forrige uke, og over 2000 skadd. De folkevalgte sier også at de vil sende Janukovitsj, som de avsatte fredag, til ICC straks han er blitt tatt til fange.

Blant de andre som nevnes som skyldige i voldsbruken navngir resolusjonen forrige innenriksminister Vitalij Zakhartsjenko og tidligere riksadvokat Viktor Psjonka.

ICC: Ingen henvendelse

ICC opplyser at den ikke har mottatt noen henvendelse fra Ukrainas myndigheter om å etterforske hendelsene som førte til at Janukovitsj flyktet og ble fratatt alle fullmakter av nasjonalforsamlingen.

ICCs talsmann Fadi El Abdallah sier at en regjering kan vedta at den vil godta domstolens jurisdiksjon, og tilføyer at det så er opp til domstolens påtalemyndighet om den vil iverksette etterforskning.

Søndag ble Oleksander Turtsjynov (49) utnevnt til midlertidig president i Ukraina, frem til vårens presidentvalg. Nasjonalforsamlingen hadde frist på seg fram til tirsdag for å danne en ny, midlertidig regjering. Men forsamlingen utsatte i dag regjeringsdannelsen til torsdag.

ww

VIDEO: Se video av at politiet skyter mot demonstranter i Kiev på torsdag.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt