NRK Meny
Normal

Forsiktige optimister i Kiev

KIEV (NRK): En avventende optimisme preger innbyggerne i Kiev. Solidariteten demonstrantene har vist med hverandre, har rørt mange og gitt dem nytt håp for fremtiden.

Ljudmila og Volodymyr Musiiener

Ljudmila og Volodymyr Musiiener rørt over solidariteten folket har vist med hverandre under demonstrasjonene og mener det gir håp for Ukraina fremover.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Jeg hadde bursdag på lørdag og den beste bursdagsgaven jeg kunne få er at president Janukovitsj forsvant, smiler Ganna Musiienko.

NRK møter henne hjemme i blokkleiligheten der foreldrene hennes, Ljudmila og Volodymyr Musiienko, bor. Sist vi besøkte familien var i slutten av november i fjor, rett etter at sikkerhetsstyrkene hadde angrepet demonstrantene på Maidan-plassen for første gang.

Siden den gang er over 100 mennesker drept og 2000 skadd i demonstrasjonene, ifølge dagens parlament i landet. I tillegg har president Viktor Janukovitsj forlatt Kiev, etter det han selv hevder er et statskupp.

– Ufattelige hendelser

– Jeg vil virkelig tro på at det skjer en endring nå, men selvfølgelig er jeg fortsatt redd for at vi ennå ikke har klart å få til en seier for generasjonen som kommer etter oss, sier Ljudmila Musiienko.

Kiev døde

En kvinne ser med sjokk og vantro på noen av dem som ble skutt og drept torsdag i forrige uke.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Hun var selv på Maidan i forrige uke, rett før demonstrasjonen tok av og flere ble drept.

– Jeg kan fortsatt ikke fatte at det har skjedd. Her i Kiev. Midt i Europa. I vårt Kiev. Jeg så jo alle disse unge menneskene som demonstrerte, jeg klarer fortsatt ikke å forstå at det skjedde, sier hun med tårer i øynene.

Et nytt Ukraina

I dag viser TV-bildene politiske forhandlinger istedenfor gatekamper og det gir familien håp.

– Jeg tror at vi vil klare oss gjennom denne situasjonen. Jeg er optimist, sier Volodymyr Musiienko.

Samtidig understreker han at det er trist at det måtte dødsfall til før det skjedde en endring.

Folk la ned blomster på de utbrente bilene ved regjeringskvartalet i Kiev

Søndag var det sørgedag i Kiev, og mange tusen benyttet dagen til å legge ned blomster på de mange utbrente lastebilene i sentrum av byen.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Det var synd at det måtte skje på denne måten og at mange av våre folk døde.

Forhåpentligvis går vi nå mot et bedre Ukraina som den neste generasjonen kan ta over etter oss, sier han.

Han håper det vil bli et Ukraina som er langt unna det han selv vokste opp i.

– Jeg er jo gammel og husker hvordan det var under Sovjetunionen. Da var det veldig mye vi ikke fikk vite om det som foregikk. De unge som kommer seg ut i verden i dag kan få åpnet øynene sine på en helt annen måte og se hva som er galt, sier han.

Ganna tilføyer at hun ikke tror en endring vil skje med en gang. Ukraina sliter blant annet med en omfattende korrupsjon som gjør grunnleggende strukturendringer vanskelige.

– Jeg tror ikke det kommer noen rask løsning. Jeg tror at alle nå må forstå at dette avhenger sterkt av dem selv også. Hvilken innsats de gjør, hvilke holdninger de har til at vi skal få et bedre samfunn, sier hun.

Solidaritet gir håp

Likevel mener de at det har kommet noe godt ut av demonstrasjonene så langt.

– Forrige gang vi møttes så sa jeg jo at vi ønsket oss hjelp fra Europa, men i løpet av disse tre månedene så har jeg virkelig sett hva som bor i folket vårt, sier Ljudmila.

Hun peker på solidariteten og omsorgen demonstrantene har vist for hverandre. Selv åpnet familien dørene for å la unge, blakke demonstranter overnatte gratis hos seg og de er ikke de eneste som har strukket seg litt lenger disse månedene.

– Jeg har sett folk på Maidan som har delt ut mat, medisiner og varme klær gratis. Og bestemødre som bruker det siste de har av pensjonen sin for å kjøpe mat til demonstrantene. Det har gjort at jeg nå er optimist. Jeg har tro på folket vårt, smiler hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt