NRK Meny
Normal

Kutter kontakt med Elfenbenskysten

De vestafrikanske landene i ECOWAS har stengt ute Elfenbenskysten fra alt samarbeid etter den politiske uroen etter valget.

President Laurent Gbagbo presenterer sin nye regjering

President Laurent Gbagbo (midten) presenterer sin nye regjering.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap

ICOAST-VOTE-RESULTS-OUATTARA-FILES

Da Alassane Ouattara ble utropt som vinner av valget...

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Elfenbenskysten feiring

..skapte det stor glede blant tilhengerne hans.

Foto: Rebecca Blackwell / Ap
Ungdomsopprør i gatene

Gleden ble til frustrasjon da valgresultatet ble snudd dagen etter.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp
Nigerias president Goodluck Jonathan

Nigerias president Goodluck Jonathan ber Laurent Gbagbo om å gi fra seg makten.

Foto: PIUS UTOMI EKPEI / Afp

President Laurent Gbagbo i Elfenbenskysten nekter fortsatt å gå av til tross for at han tapte valget nylig. Tirsdag utpekte han en ny regjering i landet.

Navnene på de nye ministrene i landets regjering ble lest opp etter regjeringens første møte i presidentpalasset i Abidjan.

– Vi har suspendert Elfenbenskysten fra alle våre aktiviteter, sier Nigerias president Goodluck Jonathan etter et toppledermøte i ECOWAS om valgkrisen i Elfenbenskysten.

– Kaster bort åtte år

De sier i en uttalelse at Gbagbo må rette seg etter resultatet i presidentvalget, og til å gi fra seg makten til det beste for det ivorianske folk.

Samtidig sa toppdiplomaten i FN, Choi Young-Jin, til et møte i Nigeria at motkandidaten Alassane Ouattara «helt klart og tydelig var valgets eneste vinner».

– Å støtte Gbagbo som president er det samme som å kaste bort ressursene verdenssamfunnet har investert i landet i løpet av de siste åtte årene, sier Choi, som er FNs spesialutsending til landet.

Nekter å gå

Vestafrikanske ledere var samlet i Abuja i Nigeria tirsdag for å diskutere den spente situasjonen i Elfenbenskysten. Mange er bekymret over utviklingen i landet etter valget for snart halvannen uke siden.

Selv om motkandidaten Alassane Ouattara fikk flest stemmer i presidentvalget ifølge valgkommisjonen, har Gbagbo nektet å gå av.

Valget skulle sette punktum for flere år med krig og uro, men har i stedet utløst en ny konflikt.

Støtter Ouattara

FN opplyste tirsdag at organisasjonen har begynt å evakuere personell fra landet av frykt for at situasjonen vil tilspisse seg.

USA gjentok tirsdag oppfordringen fra et brev som ble sendt til Elfenbenskysten i forrige uke, der president Barack Obama ba Gbagbo om å gå av og gi makten til valgets «legitime» vinner. USA, FN og EU har alle gitt sin støtte til Ouattara.

I forrige uke advarte Obama presidenten om at han risikerer internasjonal isolasjon hvis han fortsetter som han gjør. Også Storbritannia vurderer sanksjoner hvis ikke konflikten får en rask løsning.

Begge presidentkandidatene er blitt tatt i ed som president, og de har utpekt hver sin statsminister. Minst 20 mennesker er blitt drept i politisk uro etter valget.

EU vurderer å innføre sanskjoner mot Elfenbenskysten

EU vurderer å innføre sanskjoner mot Elfenbenskysten

Foto: Rebecca Blackwell / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt