Hopp til innhold

Gamle fiender lover samarbeid i Sør-Sudan

Innen utløpet av august kommer Sør-Sudan til å ha en ny regjering. Det ble partene i den dype konflikten enige om på et møte i Addis Abeba denne uka.

Opprørslederen Riek Machar i Sør-Sudan.

Opprørslederen Riek Machar på møtet i Igad, samarbeidsorganisasjonen for Øst-Afrika, i Addis Abeba.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

De lovet hverandre også å stanse krigshandlingene. Dermed kan mer enn en million mennesker vende hjem. Kanskje. Men tusener av drepte forblir ikke annet enn gravsteiner, et bittert minne om året da verdens yngste nasjon, tre år, gikk utfor stupet.

Igad, samarbeidsorganisasjonen for Øst-Afrika, var samlet i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Langs bordet satt frustrerte og irriterte forhandlere. Tålmodigheten med Sør-Sudan er slutt. For tre år siden var den nye nasjonen Afrikas darling.

Gjennom fredsforhandlinger og forståelse med Sudan, som de hadde kriget mot i 21 år, etablerte de er stat med store drømmer og mange mål.

Fikk sparken

Sør-Sudans president Salva Kiir.

Sør-Sudans president Salva Kiir da han kom til konferansen i Addis Abeba.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

Det var i ett av naborommene det skjedde. President Salva Kiir, med sin ikoniske bredbremmede hatt, skred fram og tok Riek Machar i handa. I fem år hadde de samarbeidet tett. Machar var hans visepresident fram til forrige sommer. Da fikk han sparken, etter offentlig kritikk av Salva Kiir, og fordi han meldte seg på som utfordrer til presidentembetet til neste valg.

I desember brøt det ut kamper i Sør-Sudans hovedstad Juba, og Riek Machar måtte flykte. Regjeringssoldater var etter ham. Noen uker senere framstår Riek Machar «et sted i bushen» i kampuniform, og med halvparten av hæren bak seg.

De deserterte, og Salva Kiir mener hans tidligere visepresident Riek Machar begikk statskupp. Han burde vært arrestert. Men denne uka sto de i fasjonabelt konferanserom, begge i mørk dress og med vikende blikk. Og så tar de biskopen i handa, og slik står de og lytter til hans bønn om fred.

De har lovet å stanse kamphandlingene. Det ble partene om i mai, også, men våpenhvilen ble brutt av dem begge. Nå er løftet gjentatt, og de skal danne en samlingsregjering.

LES OGSÅ: Fødte i fotlenker – fikk dødsdom utsatt

LES OGSÅ: – Sør-Sudans president ville henrette sine kritikere

Dinkaer og nuerer

Sør-Sudan våpenhvile

Riek Machar og Salva Kiir (t.v.) ble enig om en våpenhvile i slutten av mai.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

Riek Machar skal altså inn i en regjering med den mann som i sin tid sparket ham ut. Salva Kiir er dinka, Riek Machar nuer, i et land med to hundre etniske grupper og med mange språk. Sør-Sudan har ingen felles kultur. Der har ikke gått veier fra dinkaland til nuerfolket.

Derfor er konflikten det siste året delt landet mellom nuerer og dinkaer, og en kommisjon undersøker nå hva som skjedde. Den kan komme til å konkludere med at både Kiir og Machar har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Etter bistandskonferansen i Oslo sist måned kunne regjeringen i Juba telle opp hva det internasjonale samfunn er villig til å betale i ren nødhjelp: Sju milliarder kroner. I Addis Abeba sitter Etiopias statsminister Hailemariam Desalegn og trommer med fingrene på sin blankpolerte pult.

Han er utålmodig, og irritert, over de to «Big Men» som lar et folk forblø på grunn av deres stridigheter og kamp om makt. Han gir dem ikke flere sjanser. Ellers vil nabolandene innføre straffetiltak. Hailemariam sukker: – De har en tendens til å fortsette å krige.

LES OGSÅ: Fredsmeklerens huskeregel

LES OGSÅ: Hvor langt rekker verdens tålmodighet med Sør-Sudan?

– Oppfør dere som voksne!


Den afrikanske unions kommisjonær for fred og sikkerhet, Ismail Chergui ber dem oppføre seg som voksne folk. "Nå bør de ta samtalene de er en del av, alvorlig".

Samtidig falt det ned på alles bord et brev fra «De gamle statsmenn». Ti afrikanske tidligere presidenter, sammen med blant andre erkebiskop Desmond Tutu skrev med harme:

«Vi vet ganske godt hva det betyr når afrikanere går mot hverandre og løse sine ulikheter ved å spille andres blod. Å se sørsudanske barns meningsløse død tar vår nattesøvn. Skjebnen til disse barna, som er blitt rammet av ubeskrivelig vold, som drap, tvangsrekruttering, voldtekt og bortførelser, hviler i deres hender».

Har Salva Kiir lest dette brevet? Har Riek Machar?

LES OGSÅ: Norge gir 372 millioner ekstra til Sør-Sudan

SISTE NYTT

Siste nytt