– Sør-Sudans president ville henrette sine kritikere

Sør-Sudans president Salva Kiir skal ha forsøkt å henrette 11 sentrale politikere som har valgt opposisjonens side. Dette hevder en av dem, Pagan Amum, i et intervju med NRK.

Pagan Amum

SE INTERVJUET I URIX: Tidligere generalsekretær i regjeringspartiet SPLM i Sør-Sudan hevder at regjerende president, Salva Kiir, har forsøkt å henrette 11 sentrale politikere, ham selv inkludert. Her er han under rettssaken mot ham, men nå er han løslatt. Se NRKs utenriksmagasin Urix og intervjuet med Amum fra klokken 22.30 på NRK2 og øverst i saken.

Sør-Sudans president Salva Kiir skal ha forsøkt å henrette 11 sentrale politikere som har valgt opposisjonens side. De 11 ble alle satt i husarrest, og ble utsatt for flere drapsforsøk. Dette hevder en av dem, Pagan Amum, i et intervju med NRK. Han var generalsekretær i regjeringspartiet SPLM (South Sudan Liberation Movement), men ble suspendert av Salva Kiir.

Amum ble nylig løslatt, etter det som blir karakterisert som en farsepreget rettssak der han ble anklaget for landsforræderi og korrupsjon. Amum kom til Norge sist uke, for å treffe utenriksminister Børge Brende og langvarige venner fra Norsk Folkehjelp.

Nå er han klar for forsoningsarbeidet, men det han opplevde som fange i sitt eget land har satt merker.

Fjernet en hel regjering

Pagan Amum har vært en av Sør-Sudans mest sentrale politikere. Etter fredsavtalen med Sudan satt han som fredsminister i samlingsregjeringen i Khartoum, og ble siden valgt til generalsekretær i regjeringspartiet SPLM.

Pagan Amum

I RETTSSAK FOR LANDSFORRÆDERI: Tidligere generalsekretær i regjeringspartiet SPLM i Sør-Sudan hevder at regjerende president, Salva Kiir, har forsøkt å henrette 11 sentrale politikere, ham selv inkludert. Her er han under rettssaken mot ham, men nå er han løslatt.

Foto: ANDREEA CAMPEANU / Reuters

Der markerte han seg etter hvert som en kritiker av partiets leder, Salva Kiir. Han mente Salva Kiir opptrådte egenrådig, og etter hvert bekjentgjorde Amum at han ville utfordre Kiir som leder av partiet. Samtidig gikk visepresident Riek Machar ut offentlig og kritiserte presidenten, og erklærte sitt kandidatur til presidentposisjonen ved det kommende valg.

Både Machar og Amum ble fjernet for et år siden, sammen med hele regjeringen. Elleve av dem ble satt i husarrest. Ifølge Amum var det i i denne perioden det ble lagt planer for å henrette dem.

Pagan Amum sier til NRK at han tror Salva Kiir fortsatt er ute etter ham. Det forhindrer ikke at han er villig til å samarbeide med presidenten igjen. Landet har gått i knas, og alle ansvarlige må samarbeide og forsones, som han sier.

Artikkelen fortsetter under bildet

Våpenhvile

VÅPENHVILE: Sør-Sudans president Salva Kiir (venstre) og rival, opprørsleder og tidligere visestatsminister Riek Machar, møttes for første gang siden den blodige konflikten i landet startet. 9. mai i år skrev de to motstanderne under på en våpenhvile som skulle gjøre slutt på den fem måneder lange borgerkrigen.

Foto: ZACHARIAS ABUBEKER / Afp

Kan du samarbeide med Salva Kiir igjen?

– Det kan jeg, og det må jeg, selv om han har forsøkt å drepe meg, og kanskje fortsatt vil ta meg av dage. Alle som er ansvarlige for sammenbruddet, meg selv inkludert, må nå sette fortida til side og finne en ny visjon for framtida.

– Machar begikk ikke statskupp

Du representerer nå den avsatte visepresident Riek Machar. Han stakk av med halve hæren og er nå opprørsleder. Er det ikke han som har skylda for opprøret som startet i desember?

– Nei, Riek Machar begikk ikke statskupp. Han måtte jo rømme for sitt liv da skytingen begynte midt i desember. Siden har han tatt grep og samlet trådene.

Sør-Sudan har hittil i år fått sju milliarder kroner i nødhjelp. Hvor lang tålmodighet tror du det internasjonale samfunn har?

– Jeg tror vi har nådd en grense. Det må jeg med skam bekjenne. Og vi må alle ta på oss ansvaret for at det har gått galt. Og det er vi – alle – som må finne tilbake til hverandre igjen, sier Pagan Amum.

Selv vet han ikke hva morgendagen vil bringe, verken for Sør-Sudan eller seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt