Hopp til innhold

Norge gir 372 millioner ekstra til Sør-Sudan

Det norske bidraget til Sør-Sudan nærmer seg en halv milliard kroner i 2014. – Landet kan ende i ren hungersnød, sier utenriksminister Børge Brende.

Gir ytterligere 372 millioner til Sør-Sudan

VIDEO: Børge Brende forteller at Norge har bestemt seg for å gi mer i bistand til Sør-Sudan.

De neste dagene skal 270 utenriksministre, toppdiplomater og ansatte i ulike hjelpeorganisasjoner fra hele verden samles i Oslo. Temae for giverlandskonferansen er å finne løsninger som kan bidra til å forbedre situasjonen i verdens nyeste land.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til NRK at norske myndigheter har bestemt seg for å gi mer penger til Sør-Sudan, totalt 372 millioner kroner ekstra. Det er viktig, mener Brende.

– Dette fordi det er enorme humanitære lidelser i Sør-Sudan. FN har slått fast at fem millioner mennesker nå trenger hjelp. Det kan øke til sju millioner, sier Brende til NRK.

Med de 372 millionene nærmer det norske bidraget til Sør-Sudan seg en halv milliard kroner så langt i år. Norge har allerede bidratt med 100 millioner kroner til den humanitære innsatsen i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Børge Brende i Juba

Utenriksminister Brende besøkte 8. mai en FN-leir i Juba for internt fordrevne flyktninger under sitt besøk i Sør-Sudan. – Det var tøft å se hvilke forhold de levde under, sier han.

Foto: Astrid Sehl/Utenriksdepartementet / NTB scanpix

– Kan bli humanitær katastrofe

Brende sier at situasjonen i landet kan ende i en ren hungersnød. De siste tallene fra FN viser at 50.000 mennesker kan miste livet innen kort tid, på grunn av mangel på mat.

– Det er en vanskelig humanitær situasjon. Vi ser feilernæring, undernæring, mangel på medisiner og rent drikkevann. Dette kan lett utvikle seg til en humanitær katastrofe, hvis man ikke får tilgang til de områdene som er hardest rammet, og får mer ressurser å sette inn, sier Brende.

Børge Brende kom nylig tilbake fra et opphold i Sør-Sudan, og beskrev forholdene der som det verste han hadde sett. I helgen sa Brende at Sør-Sudan kommer til å trenge over 10 milliarder kroner i humanitær bistand.

– Forferdelig trist

Utenriksministre fra blant annet Sør-Sudan, Sudan, Etiopia, USA og Storbritannia, samt flere giverland, FN-organisasjoner og humanitære organisasjoner skal delta på høynivå-konferansen i Oslo tirsdag. Brende håper konferansen kan være et steg på veien mot de 10 milliardene.

– Det er forferdelig trist at verdens yngste land skulle havne i en sånn krise etter tre år, det hadde jeg ikke trodd. Nå er det viktig at partene overholder den fredsavtalen man har blitt enige om. De siste dagene har vært noe bedre enn like etter at avtalen ble inngått, sier Brende.

Han mener det er avgjørende at den nylig inngåtte fredsavtalen mellom Sør-Sudans president Salva Kiir og hans tidligere visepresident Riek Machar overholdes. Avtalen har allerede blitt brutt flere ganger.

– For å få inn hjelpen, så må hjelpearbeiderne beskyttes. Hvis de skyter på hverandre, blir det ennå vanskeligere. Det er over en million mennesker som har måttet forlate hjemmene sine, som er internt fordrevne. Det viser alvoret i situasjonen, sier Brende.

– Mange er allerede døde

Liv Tørres

Liv Tørres, generalsekretær i Norsk folkehjelp, sier det allerede er for sent for mange mennesker i Sør-Sudan.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Norsk folkehjelp er blant organisasjonene som ber det internasjonale samfunnet om å støtte verdens yngste land.

– Titusenvis av mennesker i Sør-Sudan er allerede døde, de har bare ikke sluttet å puste ennå, sier Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

– Det er et grusomt utsagn, men ikke mindre sant for det. For mange er det allerede for sent. Det er ikke blitt produsert og lagret nok mat før regntiden, sier hun i en presemelding.

Norsk Folkehjelp mener det haster ekstremt med å få inn penger, og få ut den nødhjelpen som må til for å unngå den største sultkatastrofen i Afrika på 30 år.

Derfor er giverkonferansen i Oslo mandag 19. og tirsdag 20. mai utrolig viktig, mener organisasjonen.

– Det må komme inn penger, mye penger, sier Liv Tørres.

– Med en million mennesker som er internt fordrevne, med 300.000 flyktninger i nabolandene, over 4 millioner mennesker som trenger akutt nødhjelp og risiko for at dette tallet dobler seg i løpet av de neste månedene, må det internasjonale samfunnet trå til.

UNICEF: Trenger over 600 millioner

Bernt G. Apeland

Bernt G. Apeland sier at UNICEF trenger 670 millioner kroner for å få gjort arbeidet man mener er nødvendig i Sør-Sudan.

Foto: SALTBONES, Olav A./Røde Kors / SALTBONES, Olav A./Røde Kors

UNICEF påpeker at den vanskelige matsituasjonen i landet gjør at 750.000 barn allerede ikke får nok mat. Flere må ty til gress og andre ting de finner utendørs for å overleve. I tillegg har det brutt ut kolera i hovedstaden Juba, der antallet smittede dobles hver dag.

– Situasjonen er så prekær at dersom man ikke får inn mer mat raskt så vil 50.000 barn om kort tid dø av underernæring, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland.

I morgen starter giverlandskonferansen for Sør-Sudan i Oslo. UNICEF håper de mange delatgerlandene har sjekkene klare slik at man kan skalere opp hjelpearbeidet raskt.

– Vi har ingen tid å miste. Regntiden setter snart inn for fullt, da blir det enda vanskeligere å få ut hjelp og kolerasituasjonen vil bli enda vanskeligere. UNICEF har bedt om 670 millioner kroner, vi har kun fått innhalvparten samtidig som behovene øker dag for dag. Vi trenger hver eneste krone for å være i stand til å hjelpe de aller mest sårbare i konflikten, nemlig barna, sier Apeland.

AKTUELT NÅ