Ny minister vil samarbeide med EU

Irans fungerende utenriksminister ser ut til å bryte med sin sjefs fiendtlige retorikk og ber om positivt samarbeid med EU.

Ali Akbar Salehi

Ali Akbar Salehi tok over som Irans utenriksminister for en snau uke siden, og virker mer positiv til et samarbeid med EU.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

I sin innsettelsestale snakket Ali Akbar Salehi også om behovet for samarbeid med Saudi-Arabia.

– Samarbeid kan løse problemene

– Iran og Saudi-Arabia er to innflytelsesrike land i regionen og i den islamske verden. Ved å samarbeide kan vi løse problemene i regionen, sa Salehi ifølge den statlige kringkasteren IRIB.

Den iranske utenriksministeren lot til å strekke ut en hånd til Europa.

– Til tross for EUs ulogiske, prinsippløse og urettferdige oppførsel, er EU-land fortsatt ute etter gode relasjoner med Iran av flere grunner, inkludert energispørsmål. Om EU raskt endrer sin konfrontasjonslinje til positiv samhandling vil det være i begge parters interesse, sa Salehi.

Nevnte ikke USA eller Israel

EU gjorde det iranske regimet rasende tidligere i år da nye sanksjoner ble innført på grunn av Irans atomprogram.

Utenriksministeren nevnte ikke forholdet til USA, som iranske ledere ofte referer til som «den store satan». Ei heller snakket han om Israel, som Iran nekter å anerkjenne.

Salehi, som leder Irans organisasjon for atomenergi, ble utpekt av president Mahmoud Ahmadinejad til å erstatte Manouchehr Mottaki som uventet fikk sparken mandag denne uken.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt