Ny minister vil samarbeide med EU

Irans fungerende utenriksminister ser ut til å bryte med sin sjefs fiendtlige retorikk og ber om positivt samarbeid med EU.

Ali Akbar Salehi

Ali Akbar Salehi tok over som Irans utenriksminister for en snau uke siden, og virker mer positiv til et samarbeid med EU.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

I sin innsettelsestale snakket Ali Akbar Salehi også om behovet for samarbeid med Saudi-Arabia.

– Samarbeid kan løse problemene

– Iran og Saudi-Arabia er to innflytelsesrike land i regionen og i den islamske verden. Ved å samarbeide kan vi løse problemene i regionen, sa Salehi ifølge den statlige kringkasteren IRIB.

Den iranske utenriksministeren lot til å strekke ut en hånd til Europa.

– Til tross for EUs ulogiske, prinsippløse og urettferdige oppførsel, er EU-land fortsatt ute etter gode relasjoner med Iran av flere grunner, inkludert energispørsmål. Om EU raskt endrer sin konfrontasjonslinje til positiv samhandling vil det være i begge parters interesse, sa Salehi.

Nevnte ikke USA eller Israel

EU gjorde det iranske regimet rasende tidligere i år da nye sanksjoner ble innført på grunn av Irans atomprogram.

Utenriksministeren nevnte ikke forholdet til USA, som iranske ledere ofte referer til som «den store satan». Ei heller snakket han om Israel, som Iran nekter å anerkjenne.

Salehi, som leder Irans organisasjon for atomenergi, ble utpekt av president Mahmoud Ahmadinejad til å erstatte Manouchehr Mottaki som uventet fikk sparken mandag denne uken.

SISTE NYTT

Siste nytt