Hopp til innhold

Ny metode skal oppdage lokale koronautbrudd i Sverige

Svenske forskere vil stanse lokale koronautbrudd ved hjelp av virusmålinger fra avløpsvann og en app hvor folk legger inn informasjon om symptomer.

Skilt som viser vei til testsenter i Halmstad, Sverige

Et skilt viser vei til et testsenter i Halmstad i Sverige. Dersom man ser tendenser til lokale utbrudd vil mobile teststasjoner settes ut i området.

Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Forskere ved Uppsala universitet har sammen med Uppsala-regionen satt i gang en ny studie for å oppdage covid-19-utbrudd i en tidlig fase. Studien kalles Crush Covid og skjer i samarbeid med Uppsalas smitteenhet, ifølge SVT.

Blant annet samler de informasjon fra mobilappen Covid symptom study med 200.000 brukere i Sverige.

Der opplyser folk om dagsform, og eventuelle symptomer på covid-19, og ved hjelp av postnummer får appen anonymisert informasjon om hvilket område de bor i.

Kan vise hvor neste utbrudd finner sted

Samtidig gjøres virusmålinger fra avløpsvann, og det registreres hvilket geografisk område samtaler til den nasjonale helserådgivningstelefonen kommer fra.

Forskerne mener at informasjonen sammenlagt vil gi informasjon om hvor det neste smitteutbruddet vil finne sted.

Tove Fall

Professor i molekylær epidemiologi ved Uppsala universitet Tove Fall.

Foto: Uppsala Universitet

– Det vi ønsker er å oppdage tidlige signaler på smitte i et lokalt geografisk område, før folk begynner å dukke opp på sykehuset. Dette kan gjøre at man kan stoppe utbruddet, sier Tove Fall, som er professor i molekylær epidemiologi ved Uppsala universitet.

Når et lokalt covid-19-utbrudd oppdages kan smittesporing settes raskt i gang.

Mobile teststasjoner sendes dit, informasjonskampanjer dras i gang og myndighetene setter inn strengere, lokale smittevernregler.

Sprer seg raskt i Stockholm

I Sverige har 5894 mennesker dødd mens de var smittet av korona og nærmere 100.000 mennesker er registeret smittet.

Tester tatt av avløpsvannet i Stockholm tyder på at koronasmitten igjen sprer seg raskt i den svenske hovedstadsregionen.

Målingene tyder på at smitten i Stockholm ble fordoblet i september og nærmer seg de høye nivåene i vår.

Også de ordinære smittetallene viser en økning i Stockholm i september, skriver Aftonbladet.

FHI jobber med system

Folkehelseinstituttet i Norge jobber med å få et forbedret system for innsamling, analyse og rapportering av data om symptomer i befolkningen, som kan gi tidlige signaler om mulig sykdomsspredning.

– Hvorvidt det blir en webløsning eller en app er ikke helt avklart enda, men vi ønsker at dette skal omfatte en representativ del av befolkningen, skriver Gun Peggy Knudsen,
assisterende direktør ved FHI i en e-post til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt