NRK Meny
Normal

– Den virkelige jobben begynner først når de er ute

De chilenske gruvearbeidernes prøvelser er ikke over når de kommer ut av gruven, advarer leger fra NASA.

Campo Esperanza i Chile

Journalister vandrer inne i «håpets leir». Psykologer tror gruvearbeiderne vil få problemer med å takle all oppmerksomheten fra media.

Foto: MARTIN BERNETTI / Afp

Video Gledesscener ved gruven i Chile

Det var gledesscener ved gruven i Chile da det ble kjent at arbeiderne kunne komme ut tidligere enn antatt.

Foto: Nyhetsspiller

– Våre chilenske kollegaer har fokusert sin redningsaksjon på å få arbeiderne fysisk ut av gruven. Vi måtte fortelle dem at arbeidet bare så vidt har begynt når arbeiderne er ute, sier Dr Michael Duncan ved Johnson Space Centre til den britiske avisen the Telegraph.

De 33 arbeiderne som har vært fanget under jorda siden 5. august i år, kan vente seg en ny hverdag når de etter all sannsynlighet blir reddet opp i dagslys i løpet av denne uka.

Les også: Uenige om rekkefølgen opp av gruva
Les: Forberedelsene går etter planen

– Ikke forberedt på sirkuset

Redningsaksjonen er den mest fulgte siden april 1970, da astronauter om bord Apollo 13 med en berømt underdrivelse meldte: «Houston, vi har et problem».

Denne høsten har verdens øyne vært fokusert under jorda, og psykologer og eksperter advarer mot at arbeiderne ikke er forberedt på mediesirkuset som venter dem når de kommer opp.

– Mediene overgår hverandre

– Interessen for de innesperrede arbeiderne er enorm her i Chile, og mediene overgår hverandre i oppfinnsomme påfunn, forteller NRKs utenriksmedarbeider Arnt Stefansen i Chile.

Redningsarbeidarar sveisar saman stålrør

Arbeidere sveiser sammen stålrør som brukes i redningsarbeiet ved gruven i Chile.

Foto: Government of Chile / Ap

Han forteller at TV-stasjonen Chilevisión har bygget et 30 meter høyt tårn i hovedstaden Santiago der de prøver å simulere øyeblikket hele nasjonen venter på.

– Arbeiderne skal hentes opp til overflaten én etter én ved hjelp av en tubeformet kapsel, og TV-kanalen har fått bygget en kopi der reporteren har tatt plass mens han i dramatiske vendinger skildrer sin ferd opp til toppen av det spesialkonstruerte tårnet.

Redningsaksjonen er ikke uten dramatikk - og det er advart om at kapselen kan rive av stein eller kile seg fast i redningssjakten.

Media er én av utfordringene

Dramaet skal ikke bare overværes av arbeidernes nærmeste familie, som har bodd i telt i Campo Esperanza, håpets leir, de siste to månedene.

Hele verden venter på deres hjemkomst til dagslyset og hverdagen over bakken.

Foruten mengder med journalister, som allerede sitter benket ved redningssjakten, har forfattere og filmskapere enorm interesse for arbeidernes historier.

I Atacama-ørkenen venter de alle viftende med sjekkheftene sine, i håp om å få de mest eksklusive historiene.

Ifølge the Telegraph skal mennene ha inngått avtaler om hvordan eventuelle fortjenester skal deles dem imellom.

Oppmerksomheten fra media er bare en av utfordringene de møter når de slipper ut i frihet etter et planlagt opphold ved et sykehus i Copiapo.

– Livet blir aldri det samme igjen

– En ting er sikkert, og det er at livene deres aldri blir de samme igjen, sier Dr. Alberto Iturra, som leder et team av 20 terapeuter.

Elizabeth Segovia holder sin datter

Elizabeth Segovia gleder seg til å vise fram datteren til mannen sin som er fanget i den sammenraste gruven.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

De har snakket med gruvearbeiderne på telefon og via videokonferanser, i tillegg til samtaler med arbeidernes familier som bor i teltleiren Campo Esperanza.

Gruvearbeiderne har lenge mottatt håndskrevne lapper fra sine nærmeste sluppet ned gjennom en smal sjakt, der de også har mottatt mat og medisiner.

Men også når dåde de og deres familier hatt enorme mengder tid til å reflektere rundt sin situasjon.

Det har både resultert i gode og dårlige øyeblikk.

To par planlegger å fornye sine ekteskapsløfter, en kvinne har foreslått at aviser muligens vil sponse brudekjolen hennes, mens andre trenger parterapi etter at det har kommet fram utroskapshistorier i leiren. En av mennene er blitt far mens han har sittet fanget under jorda.

Les mer: Gruvearbeider fikk se video av sin nyfødte datter under bakken

Skal dele penger

Psykologene advarer mot at arbeiderne vil få det like tøft som soldater som kommer hjem fra krig.

De mener noen vil slite med å leve utenfor det kontrollerte miljøet de har levd i, og vil få problemer med å takle stresset ved at interessen fra publikum og pressen er tilstede hele tiden.

Kjendisstatusen kan bli problematisk å håndtere for mennene, som kommer fra små samfunn som gjerne er private og reserverte. De vil også etter all sannsynlighet tjene mye penger, sammenlignet med gruvearbeiderlønnen de har mottatt til nå.

– De er veldig sterke, både fysisk og psykisk, sier Iturra, men det gjenstår å se hvordan de takler livet når de er tilbake over jorda.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt