Hopp til innhold

Dette kan bedre forholdet mellom Norge og Kina

Opprettelsen av en ny frihandelssone i Shanghai kan gjøre at norske og nordiske banker øker sin forretningsvirksomhet i Kina.

Finansområdet i Shanghai, Pudong

Her i Shanghais finansområde, Pudong, vil kineserne lager en ny frihandelssone.

Foto: HANDOUT / Reuters

En liberalisert bank og finansvesen er blitt til et prestisjeprosjekt for Kinas nye statsminister Li Keqiang og Shanghai vil nå få lov til å utfordre Hongkong som en port inn til fastlandet i Kina.

Raskere flyt av kapital

Lujiazui, finanskvartalet i Pudong på elven Huangpus østre bredd, på motsatt side ligger Pu Xi, der de vestlige maktene i gamle dager hadde sine frihandelssoner, vunnet med makt etter opiumskrigen i 1842.

Det er her i etasje på etasje, bak mørkt glass, spent mellom stålbjelker i skyskrapere som strekker seg stadig høyere at Kinas nye statsminister ønsker at folk som bor og virker skal kunne puste i liberalisert økonomisk luft.

Opprettelsen av frihandelssonen i Shanghai ble vedtatt på høyeste nivå i kommunistpartiet i juli og meningen er at sonen skal sørge for raskere flyt av internasjonal kapital.

– Investeringer i Kina eller kapitalflyten dit generelt blir enklere. Det gjør at investeringen i Kina direkte blir enklere, og det er nok et mål for kinesiske myndigheter å gjøre den kinesiske valutaen mye mer konvertibel enn den er i dag. Slik sett gjør det at tilgangen for norske bedrifter blir større enn det den er i dag, sier kapitalforvalter i Storebrand, Olav Chen.

– Hongkong vil merke dette

Den 28 kvadratkilometer store sonen inkluderer dypvannshavnen Yanshan og det er ventet at sonen etter hvert vil utvides til å inkludere hele Pudong-området, et område på 1200 kvadratkilometer.

Asias rikeste mann Hongkong, finansfyrsten Li Ka-shing, sier at Hongkong vil merke den nye frihandelssonen raskere og sterkere enn det mange forstår og at Hongkong må utvikle seg for å klare å kunne beholde sin posisjon som en port inn til fastlands-Kina.

Flere andre byer og provinser som havnebyen Tianjin og Hongkongs naboprovins Guangdong driver nå en målrettet lobby mot Beijing for å få de samme rettighetene som den nye frihandelssonen i Shanghai.

I følge Olav Chen vil en et mer åpent bankvesen også gjøre Kina mer sårbart.

– Det betyr at Kinas økonomi blir mer åpen. Samtidig gjør det nok sårbarheten for sjokk ifra utlandet større. Til nå har Kina klart seg veldig bra når har vi har hatt finans- og gjeldskrise i Europa. Dette vil gjøre at sjokkene ifra utlandet i større grad hvis de kommer på nytt.

Attraktiv og «hjemkoselig»

Da noen litt pirkete byråkrater tillot seg å ha den innsigelse at det var komplisert å opprette et liberalisert bankvesen vegg i vegg med banker som er regulert etter kinesisk lov skal statsminister Li Keqiang ha slått, muligens til med begge nevene i bordet, og gitt sitt embetsverk beskjed om å slutte å lage problemer.

Det skal være enkelt å arbeide ifra den nye sonen. Derfor skal også internetsensuren som blokkerer ut sosiale plattformer som Twitter og Facebook oppheves.

Den offisielle begrunnelsen er jo for å gjøre frihandelssonen så attraktiv og «hjemkoselig» som mulig for den internasjonale forretningsmann og kvinne. Så dette er primært rettet mot internasjonale brukere, sier medieviter Julia Pettersen som forsker på bruk av sosiale medier i Kina.

Og det vil virke tror Chen. I dag har en håndfull nordiske banker, som DnB, Nordea, Handelsbanken kontorer i Shanghai, flere av disse kan tenke seg å utvide sin virksomhet, mener Olav Chen.

– Det gjør det i hvert fall gjøre enklere. For det vi har sett er at det har vært kapitalkontroll i Kina. Det har ikke vært så enkelt å flytte eller åpne en bankkonto der. Med tiltakene nå vil man reformere både valuta og rentemarkedet og gjøre dette mye enklere.

SISTE NYTT

Siste nytt