Hopp til innhold

Ny Europadebatt på Island

Men det er ingen regjeringsplaner om EU-medlemskap.

Geir Haarde
Foto: KELD NAVNTOFT / AFP

 

Islands statsminister Geir Haarde sier til NRK at det er usannsynlig at Island skulle endre sitt nei til EU-medlemskap i inneværende allthingsperiode, som varer til 2011.

Regjeringen både for og mot

Island har i dag en topartiregjering der det største partiet, det konservative Selvstendighetspartiet, er mot EU-medlemskap, mens det minste partiet, det sosialdemokratiske Samfylkingin, er for EU-medlemskap.

Statsminister Geir Haarde tilhører Selvstendighetspartiet, mens utenriksminister Ingibjørg Solrunn Gisladottir tilhører Samfylkingin.

Haarde sier at de to regjeringspartiene er enige om ikke å foreta noen endring av forholdet til EU i inneværende Allthingsperiode.

Statsministseren sier at selv om Allthinget har en ny Europadebatt, og selv om Island alltid skal være åpen for eventuelle endringer i forholdet til EU, fins det ingen planer om endringer i overskuelig framtid.

I norsk presse vises det gjerne til at deler av det islandske næringslivet ønsker en ny EU-kurs.

Vil ha full kontroll over fisken

Geir Haarde sier at det innenfor næringslivet fins ulike holdninger, men han mener at Island, slik situasjonen er nå, er best tjent med den EØS- og Schengen-avtalen landet har i dag.

Det er fortsatt ikke minst fiskerinæringen som er et betent område.

EU er det viktigste markedet for islandske fiskeprodukter, men Island ønsker samtidig å beholde full egenkontroll over fiskeressursene innenfor landets 200-milsgrense.

Det sosialdemokratiske partiet er det eneste partiet som har programfestet islandsk EU-medlemskap. I dag har Norge, Island og Liechtenstein en EØS-avtale.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump kan vinne valget i 2024. Vi har snakket med to av de som var hans nærmeste medarbeidere om hva en ny presidentperiode med Donald Trump vil bety
Programleder Eline Buvarp Aardal.

Tidligere topprådgiver om fire nye Trump-år: – Som sist, bare verre

NRK har spurt tre republikanske ringrever: Hvordan blir en runde to med Trump?