Hopp til innhold

Ny brexitavtale forhandlet fram mellom EU og Storbritannia

Vi har fått til en flott avtale som gjør at vi får tilbake vår kontroll, skriver Storbritannias statsminister, Boris Johnson på Twitter. Men det kan bli vanskelig å få flertall for avtalen i parlamentet.

Boris Johnson og Jean Claude Juncker

Storbritannias statsminister, Boris Johnson og EU-president Jean-Claude Juncker på felles pressekonferanse i Brussel for å fortelle om den nye brexit-avtalen.

Foto: Francisco Seco / Scanpix

– Det er en veldig god avtale både for EU og for Storbritannia.

Det sa Storbritannias statsminister, Boris Johnson, på en pressekonferanse torsdag ettermiddag med EU-president Jean-Claude Juncker.

Johnson sa også at avtalen gjør at Storbritannia kan forlate EU som planlagt 31. oktober og at britiske politikere «må få gjennomført avtalen uten flere forsinkelser».

I en Tweet like etter at avtalen var klar, skrev han også at han håpet avtalen blir godkjent i parlamentet på lørdag.

Laster Twitter-innhold

EU-president Jean-Claude Juncker sier at det er en «rettferdig og balansert avtale» og legger til:

– Det er på høy tid at denne skilsmissen gjennomføres slik at vi kan legge det bak oss. Hvor det er vilje, er det en avtale, og vi har en!

Juncker anbefaler at EU-toppmøtet som starter seinere torsdag, slutter seg til avtalen, skriver han selv på Twitter.

– Dårligere enn Theresa Mays avtale

Både Det demokratiske unionistpartiet, DUP i Nord-Irland, Labour og Liberaldemokratene sier at de vil stemme nei til avtalen som nå er klar.

Det kan bety at det kan bli vanskelig å få flertall for avtalen i parlamentet. Der skal den etter planen opp til avstemning allerede lørdag.

Lederen i Labour, Jeremy Corbyn, mener at avtalen «til og med er dårligere» enn den forgjengeren Theresa May forhandlet fram.

– Avtalen vil ikke samle landet og bør avvises, sier Corbyn, med klar adresse til de folkevalgte i parlamentet.

Corbyn mener avtalen som nå ligger på bordet og som EU-president Jean-Claude Juncker mener er «rettferdig og balansert», blant annet vil gå ut over matvaresikkerheten, undergrave arbeidernes rettigheter, svekke miljølovgivningen og åpne det britiske helsevesenet opp for amerikanske konsern.

WJSwvaMzaqI

Brexit-motstandere samlet seg utenfor parlamentet i London, da den nye avtalen med EU ble kjent.

Foto: STRINGER

– Ikke bra for økonomien

Boris Johnson er blant annet avhengig av stemmene til det nordirske partiet, DUP for å få flertall for avtalen i parlamentet. Men trenger også stemmene til noen av avhopperne fra det konservative partiet og fra labourparlamenterikere.

Det er ordningene for grensa mellom Irland og Nord-Irland som har vært det store stridstemaet i forhandlingene.

DUP har nå bekreftet at de ikke vil stemme for avtalen, fordi den «ikke vil være bra for Nord-Irland på lang sikt, skriver nyhetsbyrået AP.

Hvis det nordirske partiets 10 parlamentsmedlemmer ikke stemmer for avtalen, blir Boris Johnson enda mer avhengig av støtte fra tidligere konservative politikere, som han selv har kastet ut av partiet og av eventuelle utbrytere fra Labour.

Brexittilhengerne utenfor Parlamentet kan endelig ha fått den avtalen som tar Storbritannia ut av EU

Brexittilhengerne utenfor Parlamentet kan endelig ha fått den avtalen som tar Storbritannia ut av EU

Foto: Matt Dunham / AP

– Et stort skritt framover

Brexitpartiets leder, Nigel Farage, vil også at parlamentet sier nei til avtalen. Farage sier at avtalen «ikke er brexit», fordi den binder Storbritannia til EU på flere måter.

Farage var svært toneangivende i kampanjen som førte til at Storbritannia stemte for å gå ut av EU. Hans nye Brexitparti ble Storbritannias største parti i valget på nytt EU-parlament som ble avholdt i mai.

Irlands utenriksminister, Simon Coveney, er derimot svært positiv til avtalen og sier at den er «et stort skritt framover».

– Det er en avtale som anerkjenner alle temaene vi har diskutert de siste tre årene. Det er en avtale som vil beskytte folk på øya, beskytte freden og som vil beskytte handelen på øya, sier Coveney.

BBCs politiske redaktør skriver at Storbritannias statsminister Boris Johnson trolig vil be EU-lederne om å si nei til en ytterligere forsinkelse av brexit.

– En kilde nær statsministeren sier Johnson vil be lederne om å utelukke en ytterligere utsettelse. Det forventes at han vil be EU-lederne klargjøre at det enten er denne nye avtalen eller ingen avtale, men ingen utsettelse, skriver BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg på Twitter.

Laster Twitter-innhold

EU-ledere vurderer avtalen

Frankrikes president, Emmanuel Macron, er fornøyd med at det har blitt en avtale, ifølge nyhetsbyrået AP. Samtidig advarer han om at avtalen kan få problemer med å bli vedtatt i parlamentene både i EU og Storbritannia.

Sveriges statsminister, Stefan Løvfen, sier til svensk presse og NRK på vei inn til EU-toppmøtet, at han i utgangspunktet er positiv til avtalen.

– Et skritt i positiv retning, men ikk ei mål, sier Løvfen.

Han sier videre at det er avgjørende for Sveriges holdning hva Irland mener om avtalen, siden de er mest berørt.

– Hvis de mener avtalen vil fungere, så vil vi støtte den, sier Løfven.

Den nye avtalen består av to tekster, en avtale om vilkårene for skilsmissen og en politisk erklæring om rammene for det framtidige forholdet.

Her er hele avtaleteksten

Her er den politiske tilleggserklæringen

Etter flere brexit-utsettelser og tre år med politisk kaos, er en ny brexitavtale på bordet. I tolvte time ble Boris Johnsons folk og EUs sjefforhandler Michel Barnier enige om en avtaletekst.

Nå gjenstår godkjennelse fra EU-landene og fra det britiske parlamentet.

SISTE NYTT

Siste nytt