NRK Meny
Normal

Han er Londons nye borgermester

I natt ble det klart: Den politiske villstyringen Boris Johnson tar over roret i den britiske hovedstaden.

Boris Johnson

Boris Johnson blir Londons nye borgermester. Avtroppende borgermester. Her sammen med avtroppende borgermester Ken Livingstone etter at valgresultatet ble klart i natt.

Foto: CARL DE SOUZA / AFP

43 år gamle Johnson blir av mange regnet som en eksentriker, mest kjent for sitt karakteristiske sovehår og gutteaktige, privatskolemanerte framtoning.

Den tidligere journalisten og redaktøren er en populær TV-personlighet, og har blant annet vært paneldeltager og gjesteprogramleder i den britiske utgaven av Nytt på nytt.

Tungt nederlag for Labour

De konservatives maktovertagelse i den britiske hovedstaden er et symboltungt nederlag for Labour-partiet, som gjorde sitt dårligste valg på 40 år.

Ifølge valgprognoser utført av BBC, fikk De konservative 44 prosent av stemmene på landsbasis i gårsdagens lokalvalg. Labour-partiet fikk 24 prosent av stemmene, mens Liberaldemokratene fikk 25 prosent.

I sin seierstale sa Johnson han håper valget representerer et vendepunkt for De konservative, som har vært i opposisjon på det nasjonale plan siden Labours maktovertagelse i 1997.

- Jeg tror ikke et sekund på at dette resultatet viser at London over natten har blitt forvandlet til en konservativ by, men jeg håper det viser at De konservative har blitt et parti man kan stole på, sa Johnson.

Johnston overrasket

Labours Ken Livingstone har de siste åtte årene hatt kontrollen med den britiske hovedstaden budsjett på rundt 110 milliarder kroner.

Han ble Londons første borgermester i 2000, da han stilte som uavhengig kandidat. I 2004 ble han gjenvalgt, etter å ha blitt tatt inn i varmen i Labour-partiet igjen.

Livingstone lå lenge an til å sikre seg en tredje periode, men den vanligvis svært så frittalende Johnson overrasket mange med sin velregisserte og tabbefrie valgkamp.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt