Hopp til innhold

28 turister fryktes døde etter kollisjon med norskeid cruiseskip

Rederiet Viking Cruises eid av Torstein Hagen bekrefter at selskapets skip var innblandet i ulykken i Budapest der 28 mennesker fryktes omkommet.

Turistbåten sokk i løpet av sju sekund etter å ha kollidert med det norskeigde skipet «Viking Sigyn»

HER SKJER ULYKKEN: Se video fra turistbåtulykken i Budapest.

Rederiet skriver i en pressemelding at skipet «Viking Sigyn» var involvert i ulykken ved Margaret-brua i den ungarske hovedstaden.

I uttalelsen torsdag skriver selskapet at cruiseskipet var i nærheten av den ungarske turistbåten «da den var involvert i en hendelse» klokka 21 onsdag kveld.

Ifølge Reuters etterforskes ulykken som en kriminell handling. Politiet sier de avhører den ukrainske kapteinen på «Viking Sigyn».

– Bildene viser at «Mermaid» (engelsk for ungarske «Hableány») før kollisjonen svingte mot «Viking Sigyn» av en eller annen grunn. Viking traff den lille båten slik at den veltet og sank i løpet av sju sekunder, sier politileder Adrian Pal på en pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Pal sa videre at mange mennesker fra den lille båten falt i vannet etter kollisjonen. Ifølge den sørkoreanske regjeringa hadde ingen av passasjerene redningsvester, skriver nyhetsbyrået AP.

Båten som sank hadde 35 personer om bord. Kun sju av dem er så langt reddet. Sju sørkoreanere er bekreftet omkommet, mens 21 fortsatt er savnet.

Ingen om bord på cruiseskipet «Viking Sigyn» ble skadd. Selskapet opplyser at det samarbeider med myndighetene.

NRK har vært i kontakt med rederiet, som foreløpig ikke ønsker å si noe utover pressemeldingen.

Tre ulykker på kort tid

Torstein Hagen

EIER I HARDT VÆR: Torstein Hagen eier rederiet som var involvert i dødsulykken i Budapest.

Foto: Remi Sagen / NRK

Turistbåten som sank er 26 meter lang. Den har to dekk og plass til 60 passasjerer eller 45 for sightseeingcruise.

Det norskeide cruiseskipet «Viking Sigyn» er 135 meter lang og 12 meter bred, ifølge Marine Traffic.

Selskapet Viking River Cruises ble i 1997 grunnlagt av den norske rederieieren Torstein Hagen, som fortsatt er selskapets eier, styreformann, toppleder og frontfigur.

«Viking Sigyn» er registrert i Sveits, hvor Hagen er bosatt. Ifølge Viking Cruises' nettsider går elvecruiseskipet gjennom Sentral-Europa med to forskjellige ruter. Det ene cruiset starter mens det andre avslutter turen i Budapest.

Rederiet Viking Cruises eier også «Viking Sky», som hvarerte på havstrekningen Hustadvika i mars i år.

I begynnelsen av april kolliderte et annet av rederiets skip, «Viking Idun», med en oljetanker i Nederland.

Hagen er på 1102. plass på Forbes liste over verdens rikeste.

Ifølge en artikkel på Travel Agent Central var «Viking Sigyn» ett av sju cruiseskip fra Viking som ble døpt på Rhinen i mars.

viking sigyn

NORSKEID: «Viking Sigyn» undersøkes etter dødsulykken i Budapest. Båten er 135 meter lang og kolliderte med en annen turistbåt som er 26 meter lang.

Foto: Laszlo Balogh / AP

28 fryktes omkommet

Turistbåten «Hableány» sank onsdag kveld like ved brua Margaret, ikke langt unna parlamentsbygningen i sentrum av den ungarske hovedstaden.

Turselskapet Very Good Tour sier «Hableány» var på vei tilbake fra en timelang kveldstur, da ulykken skjedde. Selskapet korrigerer dermed sin tidligere melding om at de trodde båten lå ankret på tidspunktet for kollisjonen.

DIREKTE: Bilder fra redningsarbeidet og undersøkelser etter ulykken i Budapest.

Talspersonen for selskapet som arrangerte båtturen med «Hableány», sier han ikke har noen opplysninger om tekniske problemer på båten. Han sier også at båten ble sjekket jevnlig.

Den sørkoreanske turoperatøren opplyser at reisefølget var på pakketur i Europa, en tur som begynte i München lørdag og skulle vare en uke. De fleste deltakerne var familier.

Sør-Koreas utenriksdepartement bekrefter i en uttalelse at alle passasjerene om bord var sørkoreanere. Båten hadde også et mannskap på to, begge ungarere. De er blant de savnede.

Den sørkoreanske turoperatøren Lee Sang-moo opplyser at de omkomne er i alderen 31 til 66 år.

Ei seks år gammel jente var blant passasjerene. Hun er ikke på listen over overlevende.

En talsmann for den nasjonale ambulansetjenesten i landet sier til ungarsk TV at det er minimalt håp om å finne flere overlevende, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Søk etter savnede

Redningspersonell har søkt etter passasjerer flere kilometer langs Donau. En ungarsk nettside har meldt at en av passasjerene som ble reddet, ble funnet ved brua Petőfi noen kilometer sør for der båten kantret. Temperaturen i vannet er 10–15 grader.

Det regnet mye i Budapest natt til torsdag. Det skaper utfordringer i redningsarbeidet. Det er også mye vann i elven, og strømmen er sterk.

Sør-Koreas president Moon Jae-in har instruert myndighetene i Ungarn til å «bruke alle tilgjengelige ressurser» på redningsarbeidet, ifølge en uttalelse fra hans kontor.

Flere sørkoreanske tjenestemenn kommer til å reise til Ungarn i løpet av torsdagen.

Bildet viser fronten på Viking Sigyn med skader.

SKADER: Bildet av «Viking Sigyn» viser skader i fronten av båten.

Foto: Attila Kisbenedek / AFP
turistbåt-ulykke, Budapest

SISTE NYTT

Siste nytt