Hopp til innhold

Norske Hans Egil i Mexico City: – Det verste jordskjelvet jeg har opplevd

Norske Hans Egil Offerdal løp ut til gråtende naboer på gaten da jordskjelvet rammet Mexico. – Jeg har opplevd noen jordskjelv, og dette er det verste jeg har opplevd noensinne. Det ristet noe «sinnssvakt», sier han.

Hans Egil Offerdal i Mexico City

MÅTTE FLYKTE: Norske Hans Egil Offerdal forteller at det var vanskelig å gå da han skulle flykte ut av leiligheten i Mexico City under jordskjelvet.

Foto: Privat

Torsdag kveld norsk tid, om ettermiddagen i Mexico, ble Mexico rammet av et jordskjelv med en styrke på 7,1.

Skjelvets episenter var 123 kilometer sørøst for den meksikanske hovedstaden Mexico City.

Bøker har falt ut på gulvet i Hans Egil Offerdals leilighet under jordskjelvet i Mexico

RISTET: – Bilder falt ned fra veggene, og en bokhylle raste sammen, forteller Hans Egil Offerdal, som var i leiligheten sin i 5. etasje i Mexico City da jordskjelvet inntraff.

Foto: Hans Egil Offerdal / Privat

– Jordskjelvalarmen gikk noen sekunder etter at det begynte å skjelve, og så begynte det å riste noe «sinnssvakt». Jeg har opplevd en del jordskjelv både i Mexico og andre steder, men dette er det verste jeg har opplevd noensinne, sier Hans Egil Offerdal på telefon fra Mexico City.

Hva var det som gjorde at dette skjelvet skilte seg fra andre du har opplevd?

– Jeg har opplevd jordskjelv i to utgaver: De som går frem og tilbake, og de som går opp og ned. Dette gikk opp og ned. Hjemme hos meg falt bilder ned fra veggene, og en bokhylle raste sammen. Det føltes nærmest geléaktig, det var vanskelig å gå da jeg skulle komme meg ut, sier Offerdal.

– Det var bare å komme seg ut

Offerdal, som er internasjonal rådgiver ved Universitetet i Bergen, har tidligere bodd i Mexico City i over ti år, men er i byen nå på ferie.

Nordmannen bor i en leilighet i 5. etasje.

– Da det begynte å riste, var det bare å få på seg skoene, og så løp jeg ned og ut på gaten. Der var det allerede mange naboer, og mange av dem gråt. Da skjelvet sto på, var det ganske heftig, sier Offerdal.

Flere tusen mennesker gjorde som Offerdal og flyktet ut fra bygningene de oppholdt seg i.

Laster Twitter-innhold

Har rømningsveien klar

Minst 248 mennesker er så langt bekreftet omkommet ulike steder i Mexico etter jordskjelvet, men det er ventet at antallet vil kunne stige ytterligere.

Minst 21 av de døde er barn som var på skolen da bygningen kollapset.

– Det er klart man blir redd når man kjenner at det begynner å riste. Hvis det kommer et skjelv som ikke er så kraftig, går det bra, men hvis det store skjelvet kommer, er det ingenting man kan gjøre. Så idet ristingen blir sterkere og sterkere, går det noen sekunder hvor man tenker: «Hvor sterkt blir det denne gangen?», sier Offerdal.

Han følger informasjonen som kommer i lokale medier videre, og tar foreløpig ingen spesielle forholdsregler.

– Jeg gjør ikke annet enn at jeg er oppmerksom, men det er man hele tiden her. Man har hele tiden nøklene i døren, og rømningsveiene klare.

Norges ambassadør til Mexico, Ruth Krüger, ber nordmenn i området ta kontakt med sine slektninger.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt