Hopp til innhold

Etterskjelv i Mexico: Fem bekreftet døde

Lørdag rammet et kraftig etterskjelv Mexico. Landet er i dyp sorg etter å ha opplevd flere skjelv den siste tiden.

pasienter mexico jordskjelv

FEM DØDE: Det letes fortsatt etter mennesker i ruinene.

Foto: Rebecca Blackwell / AP

Fem personer er nå bekreftet omkomne etter det kraftige etterskjelvet som rammet den meksikanske byen Matías Romero i den sørlige regionen Oaxaca, melder NTB.

Skjelvet ble også merket i Mexico by, og ble målt til en styrke på 6,1.

Arbeidet med å lete etter overlevende i ruinene fortsetter.

Israeli rescue team searches for survivors in the rubble of a collapsed building after an earthquake in Mexico City

LETER I RUINENE: Det letes fortsatt i ruinene etter overlevende. Dette i en kollapset bygning.

Foto: Henry Romero / Reuters

Ifølge et offentlig mexicansk strømselskap skal 327 000 hjem og bedrifter ha mistet strømmen.

Flere jordskjelv siste tiden

Det har den siste tiden vært opptil flere skjelv i Mexico. Lørdagens etterskjelv kom av tirsdagens jordskjelv målt til 7,1.

Dette er det dødeligste i Mexico på over 30 år, der rundt 300 mennesker døde.

7. september ble den sørlige delen av landet også rammet av et skjelv, der minst 90 mennesker omkom.

– Siden 7. september har det ikke sluttet å riste, sier Nataniel Hernandez fra Tonala i Chiapas.

– Gud, vis nåde!

Innbyggerne er svært preget av de kraftige skjelvene som har funnet sted den siste tiden, og det brøt ut full panikk da jordskjelvalarmen gikk lørdag.

Folk spurtet ut i gatene. Enkelte løp barbeint, mens noen løp ut med barna sine i armene, skriver NTB.

– Gud, vis nåde, skrek 74-årige Teresa Martinez, som var blant dem som løp ut for å komme i sikkerhet. Ved siden av henne sto en annen kvinne og gråt.

People react as Mexican and international rescue teams remove rubble as they search for survivors in a collapsed building after an earthquake, in Mexico City

VENTE: Folk står og venter mens redningsmannskap forsøker å finne overlevende i ruinene.

Foto: Jose Luis Gonzalez / Reuters

– Denne gangen merket vi ikke at bakken rørte på seg. Kanskje vi begynner å bli vant til dem etter det siste, sier Pablo Martinez, som løp ut med sin seksårige datter i armene.

Måtte stanse redningsarbeidet

Det fryktes at etterskjelvet kan ha ført til bevegelser i de mange sammenraste bygningene i Mexico by. Det kan sette både menneskene som er fanget i ruinene og redningsarbeiderne i fare.

Mexicanske og utenlandske redningsarbeidere måtte midlertidig innstille pågående redningsoperasjoner, og trekke seg ut av fem områder i hovedstaden. Etter noen timer fortsatte de arbeidet, blant annet i nabolaget Roma der en kontorbygning er kollapset.

Rundt 70 arbeidere antas å ha vært i bygningen, men kun 28 har blitt hentet ut i live så langt. Alle ble hentet ut i løpet av de første timene etter skjelvet.

– Disse bygningsmassene er veldig komplisert å komme inn i, men vi gir ikke opp. Vi skal fortsette å kjempe for familiene, sier Mexicos hovedkoordinator for sivilforsvaret, Luis Felipe Puente.

Lukten av døde kropper

Siden tirsdag har redningsarbeidere, politi, brannvesen, Røde Kors og frivillige jobbet på spreng. De har styrt unna maskineri i områder der det er håp om overlevende, og har i stedet brukt hender, hakker og spader til å grave etter overlevende.

People pray after taking an image of Mexico's patron saint the Virgin of Guadalupe to a safe house after she was recovered from a church destroyed in an earthquake, in Ocuilan de Arteaga

BER: Landets innbyggere er i dyp sorg over de kraftige jordskjelvene den siste tiden. Her ber flere for bedre tider.

Foto: Edgard Garrido / Reuters

Men lørdag begynte man å merke lukten av døde kropper i ruinene, og redningsmannskapene har tatt i bruk ansiktsmasker og munnbind, ikke bare på grunn av støv, men for å skjerme seg fra lukten.

Avhengig av hva slags skader man har fått, er den gjennomsnittlige overlevelsestiden etter denne typen hendelser 72 timer, ifølge eksperter.

– Pårørende er fortsatt håpefulle, men vi har begynt å forberede oss på å bistå i sorgprosessen, sier psykolog Penelope Exzacarias til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt