Hopp til innhold

Norsk-somalier blir statsminister i Somalia

Hassan Ali Khaire (49), som er norsk statsborger med somalisk bakgrunn, blir statsminister i Somalia.

Dronning Sonja i Dadaab

DRONNINGMØTE: Hassan Khaire (t.v.) møtte dronning Sonja da hun besøkte Dadaab, verdens største flyktningleir i forbindelse med TV-aksjonen i 2010. Khaire var da landsjef for Flyktninghjelpen. Til høyre i bildet er generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hassan Ali Khaire kom til Norge som flyktning på slutten av 1980-tallet og arbeidet tidligere for Flyktninghjelpen som regiondirektør for Afrikas horn.

– Han var en svært dedikert humanitær og svært opptatt av å nå ut til menneskene som trengte hjelp, forteller Harriet Rudd i Flyktninghjelpen til NTB.

Bashe Musse

– Jeg er både lykkelig, stolt og fornøyd over at Hassan ble valgt som statsminister i Somalia, sier vennen Bashe Musse til NRK.

Foto: Emrah Senel / NRK

I tillegg til bistandsarbeidet har Khaire vært en av sjefene for oljeselskapet Soma Oil Gas.

Bashe Musse er en god venn av Khaire. De kjenner hverandre fra studietida ved Universitetet i Oslo og sosialt arbeid i det somaliske råd.

– Han var leder og jeg var sekretær mellom 2000 og 2002 i Norsk somalisk råd (NRC).

– Jeg er både lykkelig, stolt og fornøyd over at Hassan ble valgt som statsminister i Somalia, sier Musse til NRK.

– Vil ta 20 år å få orden på Somalia

Somalias nye president Mohamed Abdullahi Mohamed utnevnte Khaire som statsminister torsdag rett før han dro til Saudi-Arabia på sin første utenlandstur siden han ble president, skriver nyhetsbyrået Ap.

President Mohamed Abdullahi Mohamed, som selv ble innsatt onsdag, har amerikansk statsborgerskap.

I sin innsettelsestale sa Mohamed at det vil ta 20 år få orden på det krigsherjede og tørkerammede landet. Stabiliteten i landet har blant annet blitt truet av den islamistiske terrorgruppa Al-Shabaab.

SISTE NYTT

Siste nytt