Hopp til innhold

Norsk ambassadør: – Han er ved godt mot

For kort tid siden møtte Kjartan Sekkingstad den norske ambassadøren Erik Førner etter å ha landet i Davao. De skal sammen møte president Rodrigo Duterte senere i dag.

Sekkingstad og ambassadør

Her er Kjartan Sekkingstad sammen med ambassadør Erik Førner i Davao søndag morgen.

Foto: UD / Ambassaden i Manila

– Han er ved godt mot, fattet og klar i hodet, sier ambassadør Erik Førner til NRK via Utenriksdepartementet (UD) etter at han tok imot Sekkingstad i Davao.

Like etter klokken 10 søndag bekreftet viseguvernør Abdusakur Tan overfor NRK at Kjartan Sekkingstad har landet i Davao der han skal møte slektninger, den norske ambassadøren og den filippinske presidenten.

– Han kommer til å bli godt mottatt der. Først skal han gjennomgå medisinske undersøkelser i Davao, før han klokken 19 skal møte president Rodrigo Duterte for å snakke om det han har opplevd, sier Tan til NRK.

Tan var i dag med da Sekkingstad ble hentet og brakt til flyplassen på øya Jolo.

– Senere er han invitert på middag til fredsminister Jesus Durezas resort. Sekkingstad har også slektninger i Davao som skal møte ham, sier Tan.

– Han kommer til å ha det hyggelig i kveld, sier Tan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjartan Sekkingstad og viseguvernør Abdusakur Tan

Kjartan Sekkingstad og viseguvernør Abdusakur Tan.

Foto: Nickee Butlangan

– Glade og lettet

Familien til Kjartan Sekkingstad er lettet og glade over at han er satt fri.

– Det er med stor glede vi har mottatt melding om at Kjartan Sekkingstad, vår sønn og bror, er satt fri etter et år som gissel hos AbuSayyaf, skriver familien i en pressemelding.

Samtidig sier de at tankene går til familiene til gislene som har blitt drept.

– Vi er glade for at Kjartan er fri, samtidig må vi ikke glemme at to andre gisler ikke kom hjem i live. Våre tanker går til dem og familiene deres.

De takker samtidig politiets krise- og gisselforhandlingstjeneste for god omsorg og profesjonell oppfølging av familien i det de sier var en vanskelig og tung tid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad vinket i det han gikk om bord i flyet til Davao fra Jolo flyplass tidligere søndag.

Foto: NICKEE BUTLANGAN / Afp

Fikk lite mat

Sekkingstad tilbrakte natt til søndag hos lederen for separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som Filippinene har en fredsavtale med.

Fredsminister Jesus Dureza og viseguvernør Abdusakur Tan hentet ham i leiren og førte ham til flyplassen søndag.

I fangenskap ble Sekkingstad holdt av en gruppe på 300 menn, og han fikk ifølge Tan lite mat.

– Han fortalte meg at han kun fikk tørrfisk og ris, sier Tan.

Tan sier at Sekkingstad har langt skjegg, er tynn, men at han ser sterk ut og er i god form.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad ledes ut av MNLF-leiren av Nur Misuari, leder av Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF). Dette er et av de første bildene av Sekkingstad etter at han ble sluppet fri. Sekkingstad har nå landet i Davao på Filippinene der han skal møte president Rodrigo Duterte.

Foto: NICKEE BUTLANGAN / Afp

Nesten et år i fangenskap

Kjartan Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor i september i fjor.

De ble tatt på feriestedet Oceanview Resort, der Sekkingstad var daglig leder. Han har bodd flere år på Filippinene. Ferieanlegget ligger på den lille øya Samal, like utenfor Davao, lengst sør i landet.

Ridsdel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Norge har ikke godkjent noen overlevering av løsepenger for å frigi Kjartan Sekkingstad, sier statsminister Erna Solberg søndag.

Kjartan Sekkingstad

Kjartan Sekkingstad, her med Nur Misuari, leder av Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF).

Foto: NICKEE BUTLANGAN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt