Hopp til innhold

Norges ambassadør i Afghanistan: – Dette er vondt

Minst 90 mennesker ble drept og 400 såret i bombeangrepet i Kabul onsdag morgen.– Det er ingen som kan – med hånden på hjertet – si at det er trygt i Afghanistan, sier eksperter.

Afghanistan

Afghanske arbeidere feier gaten foran den tyske ambassaden etter angrepet onsdag.

Foto: Rahmat Gul / AP

Ingen har ennå påtatt seg skylden for angrepet i ambassadestrøket i Kabul onsdag morgen. Øyenvitner har beskrevet angrepet som et av de verste i byen noensinne.

De aller fleste ofrene skal ha vært sivile afghanere, men også vakter og ambassadeansatte er blant ofrene.

Den norske ambassaden ligger også i det strengt bevoktede Wazir Akbar Khan-området. Mari Skåre, Norges ambassadør til Afghanistan, sier at angrepet er forferdelig.

– Nok en gang har et angrep rammet uskyldige. Dette er vondt. Vi har stor sympati med dem som har mistet sine kjære og sårede, sier Skåre til NRK.

– Hørte et kjempebrak

Skåre var på kontoret da det smalt, og sier at det var en stor bombe.

– Jeg hørte et kjempebrak. Bygningen ristet, og jeg så en stor røyksky stige opp, ikke langt fra ambassaden, sier hun.

Deretter gikk de i evakueringsrom og startet å kartlegge om alle medarbeidere ved ambassaden og registrerte nordmenn i landet var ok. Utenriksdepartementet opplyser til NTB at nordmenn ikke ble rammet.

– Vi er inne i et område hvor det er iverksatt ekstra sikringstiltak. Bombens størrelse reiser noen spørsmål om hvordan det er mulig å transportere denne så langt inn i sentrum av Kabul og så sikrede områder, sier Skåre.

Hun understreker at sikkerheten er god i området de oppholder seg, men at dagens angrep viser behovet for å gjennomgå byens sikkerhetsrutiner.

Et kraftig smell rystet ambassadeområdet i den afghanske hovedstaden onsdag morgen. Ifølge myndighetene var det en bilbombe som gikk av.

Eksplosjon i ambassadestrøket i Kabul.

Flere tyskere såret

Ifølge Reuters eksploderte bomben like ved den tyske ambassaden.

Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel opplyser at flere tyskere, som jobber på den tyske ambassaden, er skadde. I tillegg er en afghansk sikkerhetsvakt drept.

BBC melder at Mohammed Nazir, en afghansk sjåfør som jobbet for den britiske allmennkringkasteren, døde i angrepet. Nazir, som har jobba for BBC i mer enn fire år, mistet livet da han kjørte kollegaer til kontoret.

Ifølge talsmann for helsedepartementet Waheed Majroh er mange kvinner og barn blant ofrene.

Taliban tar avstand fra angrepet

Taliban varslet for få uker siden en våroffensiv mot utenlandske og afghanske styrker. Gruppen har gått ut og sagt at de ikke står bak, og at den tar avstand fra angrepet onsdag, skriver Al Jazeera på Twitter.

Kristian Berg Harpviken, direktør ved Institutt for fredsforskning (Peace Research Institute Oslo, P

Kristian Berg Harpviken mener at Afghanistan har enorme sikkerhetsproblemer.

Direktør Kristian Berg Harpviken ved fredsforskningsinstituttet PRIO tror det er sannsynlig at Taliban er etterrettelige her.

– Når Taliban har gått ut og sagt at de ikke står bak denne type handlinger, har det ofte vist seg å stemme, sier Harpviken til NRK og fortsetter:

– Jeg skal ikke skjønnmale Talibans terrorangrep, de er grusomme nok i seg selv. Men dette er en omfattende terrorhandling som åpenbart ville ramme sivile. Taliban har vært litt forsiktige med å gå til angrep på sivile av disse dimensjoner.

Områdegrafikk Kabul

Her skjedde angrepet.

Foto: Kari Anne Gisetstad Andersen / NRK Grafikk

– Ikke trygt i Afghanistan

Harpviken peker på IS, og sier at gruppen har gjennomført flere store terrorangrep i landet.

– Det er ikke så veldig mange andre kandidater. Jeg tror sannsynligheten er stor for at IS står bak, sier han.

Bomben i Wazir Akbar Khan-området var skjult i en septiktankbil. Harpviken beskriver angrepet som lite krevende, taktisk sett, og mener at det viser hvor store sikkerhetsproblemer landet har.

– Det er ingen som kan si – med hånden på hjertet – at det er trygt i Afghanistan. Jeg har jobbet med Afghanistan i 25 år. Jeg vil aldri gi opp Afghanistan. Men jeg sliter med å se faktorer om at dette skal bevege seg i positiv retning kort sikt, sier han.

– Ikkje uvanlig at ambassadestrøk blir rammet

– Det er ikke uvanlig at det er ambassadestrøket som blir rammet i slike angrep. Det er selvsagt kontrollpunkter, men dersom bomben er stor nok så kan den likevel få et stort skadeomfang, sier Elisabeth Eide, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun sier at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan generelt er dårlig. Det er svært mange mindre angrep vi aldri hører om i norsk presse forteller hun.

Elisabeth Eide byline

Elisabeth Eide forteller at diplomater bruker helikopter som interntransport i Kabul fordi gatene er utrygge.

– Dette angrepet er ikke uventet, fordi en tendens har vist seg ved at terroristene trapper opp angrepene i starten av Ramadan, forteller Eide.

– Konsekvensene kan jo være at vi får færre observatører. Vi vet jo at det har vært mange angrep på journalister og frie medium også. Sikkerheten for presse og den vanlige mannen i gaten er dårlig.

Eide sier at amerikanske diplomater lenge har benyttet seg av helikopter som interntransport inne i Kabul – fordi det er farlig å bevege seg i gatene.

SISTE NYTT

Siste nytt