Hopp til innhold

Brende i Kiev med krav til regjeringen

KIEV (NRK): Norge kommer til å støtte Ukraina økonomisk, men det forutsetter at landet gjennomfører økonomiske reformer, sier utenriksminister Børge Brende.

- Norge vil støtte Ukraina

Se intervjuet med Børge Brende fra Kiev.

Brende kom i dag til den ukrainske hovedstaden hvor han skal i samtaler med den nye regjeringen i landet.

Han møter blant andre fungerende president Oleksandr Turtsjynov. Overfor ham vil Brende understreke at Norge tar avstand fra Russlands folkerettsbrudd og akter å støtte Ukraina i den vanskelige tiden.

– Må ta oppgjør med korrupsjon

Men en norsk støtte kommer ikke uten betingelser, og Brende sa at han vil komme med flere krav til regjeringen da NRK møtte ham tidlig i morges.

– Forutsatt at det gjennomføres økonomiske reformer og tas et oppgjør med korrupsjonskulturen – oligarkene som har styrt for mye, og at man innfører lover som beskytter minoriteter og gir rettigheter til den russiske minoriteten i øst, sier Brende.

Børge Brende på Maidan

Børge Brende besøkte Maidan hvor han la ned blomster i formiddag.

Foto: Peter Svaar / NRK

I tillegg til møter med regjeringen og sivile representanter i Kiev, besøkte Brende Uavhengighetsplassen for å legge ned blomster for å minnes de som ble drept i urolighetene de siste månedene.

Vanstyre

Brende sier til NRK at han har tillit til den ukrainske overgangsregjeringen som skal styre landet i påvente av nyvalg.

– Jeg opplever det som en god og representativ regjering, sammensatt av ulike representanter. Jeg synes det er en regjering vi kan samarbeide med, sier Brende som understreker at han mener det er viktig at ukrainerne får gå til valg i mai.

– Det har vært et vanstyre i Ukraina de siste årene som har ført til at landet er nesten konkurs.

Nøyaktig hvor mye penger Brende vil love ukrainerne er foreløpig ikke tallfestet.

– Vi vil trappe opp den økonomiske støtten i tida framover i samarbeid med EU, USA og Det internasjonale pengefondet. Når Ukraina bekrefter at de vil gjennomføre reformer, så vil vi også konkretisere satsingen Norge vil gjøre for å få Ukraina ut av den økonomiske hengemyra, sier Brende.

SISTE NYTT

Siste nytt