Hopp til innhold

Norge får stryk-karakter for holdninger mot hivsmittede

Norge og Canada får passet påskrevet i en ny rapport om fordommer og diskriminering mot hiv-positive personer.

hiv, aids

Den røde sløyfa er symbolet for hiv og aids.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Rapporten er utarbeidet av Aksept, HivNorge og ProSentret for Norge. Tirsdag vil resultatene bli lagt frem på den internasjonale aidskonferansen i Wien.

NRK har allerede fått tilgang til rapporten, som gir Norge og Canada strykkarakter når det gjelder fordommer og diskriminering mot hiv og hiv-positive personer.

– Resultatene er oppsiktsvekkende, sier hiv- og aidsrådgiver Guro Nesbakken i Redd Barna.

Hiv

Det er færre holdningskampanjer mot hiv i dag enn for ti år siden.

Foto: TENGKU BAHAR / AFP

Rundt 4000 mennesker i Norge lever i dag med hivsmitte.

Les også: - Vi er i ferd med å snuble halvveis til målet

Tror det handler om dårlig kunnskap

Nesbakken forteller at en holdningsundersøkelse som ble gjort i Norge i fjor, viser at holdningene våre har blitt verre enn for ti år siden.

– Jeg tror det skyldes at vi ikke lenger har de store holdningskampanjene, slik vi hadde før, den gangen vi trodde det skulle bli en hiv-epidemi, sier Nesbakken.

Hun tror grunnen til at vi skårer så dårlig er at vi rett og slett ikke har god nok kunnskap om hiv og hvordan det smitter. Og dårlig kunnskap fører til mye unødig frykt, mener hun.

– Hiv kan kun smitte gjennom blod og sæd. Men det er for eksempel ikke født et eneste barn i Norge med hiv siden 2000, så det er mulig å hindre smitte til barn. Det er det mange som ikke vet, sier Nesbakken.

– Et paradoks

Undersøkelsen viser at Norge skårer spesielt dårlig når det kommer til å erkjenne behovet for at kvinner og barn må beskytte seg mot hiv.

Nesbakken mener dette er et paradoks.

– Internasjonalt mener vi det er viktig å kjempe for kvinner og barn. Likevel skårer vi dårligst på dette når det kommer til vårt eget land.

Hun peker blant annet på innvandrerkvinner som en sårbar gruppe i Norge, og mener at disse får for dårlig informasjon om hiv.

– Visse deler av befolkningen har mindre kunnskap om hiv enn andre, noe som har ført til flere nydiagnostiserte, spesielt i innvandrermiljøene. Dette er en skremmende utvikling, og forebyggingsarbeidet som blir gjort i Norge er under enhver kritikk, sier generalsekretær Evy-Aina Røe i HivNorge til NTB.

– De unge må engasjeres

Mette-Marit på Aids-konferanse

Mette-Marit deltar aktivt på den internasjonale aidskonferansen i Wien.

Foto: Herwig Prammer / Reuters

Nesbakken mener resultatene fra rapporten er en kraftig kritikk mot Norge.

– Det blir spennende å se hva slags respons som kommer etter at denne undersøkelsen blir lagt frem på konferansen i morgen, sier hun.

Kronprinsesse Mette-Marit deltar nå på konferansen i Wien. Hun er spesielt opptatt av de unges engasjement rundt hiv-problematikken.

– Du er nødt å engasjere de unge på en ny måte. De må involveres når strategiene lages for hvordan man skal angripe hiv-epidemien i dag, sier kronprinsessen.

Les: – Vi er nødt til å engasjere de unge