Hopp til innhold

– Vi er nødt til å engasjere de unge

Kronprinsesse Mette-Marit sier unge må kjempe i fronten av kampen mot aids. I dag deltok hun på åpningen av aidskonferansen i Wien.

Video Intervju Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit på vei inn til åpningen av den internasjonale aidskonferansen i Wien.

– Du er nødt å engasjere de unge på en ny måte. De må involveres når strategiene lages for hvordan man skal angripe hiv-epidemien i dag, sier en engasjert kronprinsesse til NRK.

Flere enn 25.000 delegater, blant dem kronprinsesse Mette-Marit, som er spesialutsending for FNs AIDS-program, deltar på den internasjonale aidskonferansen i Wien som startet offisiellt i dag.

Inspirert kronprinsesse

Kronprinsesse reiste til Østerrike allerede igår for å møte unge som har hatt en ledende rolle i kampen mot aids. Under møtet måtte politiet gripe inn og fjerne en mann som ble for nærgående for kronprinsessen.

Mette-Marit på Twitter

Kronprinsessen tvitret om inspirerende diskusjoner med unge ledere om aids.

Foto: Printscreen/ Twitter
Mette-Marit i Wien

Mette-Marit på aidskonferansen i Wien.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

ALT OM: Kampen mot aids og HIV

«Hadde inspirerende diskusjoner med unge ledere i går og i dag om hvordan aids kan bekjempes i dag. Unge, vi kan!» skrev Mette-Marit på Twitter etter et møte tildigere i dag med over 40 unge ledere på aidskonferansen

Kronprinsessen mener man nå står i et veiskille i kampen mot hiv og aids, og at ungt lederskap er nødvendig nå for å tenke nytt om gamle spørsmål.

– De største utfordringene i aidsarbeidet i dag er blant annet at det er så stor konkurranse om oppmerksomhet i forhold til at det er mange andre viktige saker i verden. Det er også viktig nå å få mange nok mennesker til behandling. Det er viktig redskap for å hindre nysmitte, sier kronprinsessen.

– Ungdom lever i hjertet av sykdommen

Kronprinsessen er sterkt engasjert i kampen mot aids, og hun mener det viktig at de unge får og tar ansvar i kampen.

– Det er viktig at de unge leder kampen fordi 40 prosent av de nysmittede er mellom 15 og 24 år. Det er viktig at unge ledere får plassen de trenger for å lede an i kampen mot aids. De trenger også synlighet og ikke minst penger til prosjekter som er ungdomsledet. Dette er viktig fordi det er ungdom som lever i hjertet av denne sykdommen, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

LES: - Vi er i ferd med å snuble halvveis til målet

Video Mette-Marit på aidskonferanse i Wien

NETT-TV: Mette-Marit deltok på åpningen av aidskonferansen.

Kronprinsessen har jobbet for et fond som skal gi økonomisk støtte til ungdomsledede prosjekter, og en mentorordning mellom unge og etablerte ledere i aidsarbeidet.

Mette-Marit og Annie Lennox

Mette-Marit og Annie Lennox på aidskonferansen.

Foto: NRK

Bill Clinton

Mandag skal Mette-Marit åpne ungdomspaviljongen, som omtales som en møte- og dialogplass for unge mennesker. Besøket avsluttes mandag ettermiddag.

I løpet av uken vil det på konferansen bli avholdt en rekke foredrag, seminarer, utstillinger og konserter. Om lag 25.000 delegater fra hele verden deltar på aidskonferansen, og USAs tidligere president Bill Clinton og Sør-Afrikas helseminister Aaron Motsoaledi er to av i alt 19 hovedtalere. Konferansen avsluttes fredag 23. juli.

Annie Lennox

Artist Annie Lennox på aidskonferansen i Wien.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt