NRK Meny
Normal

Norge får kritikk for gjenoppbyggingsarbeidet i Haiti

Norge har brukt rundt 900 millioner kroner på å hjelpe Haiti de siste fem årene. Den norske innsatsen får kritikk i en ny rapport fra Norad for «mangel på en mer helhetlig strategi».

Norge har brukt rundt 900 millioner kroner på å hjelpe Haiti de siste fem årene. Den norske innsatsen får kritikk i en ny rapport fra Norad for «mangel på en mer helhetlig strategi».

Hør hele intervjuet i Dagsnytt med Øyvind Eggen (Norad) og Martha Kristin Syvertsen, (Kirkens Nødhjelp). Intervjuer: Øystein Heggen.

I Haiti er fremdeles 80 000 mennesker hjemløse etter katastrofen som tok livet av minst 230.000 mennesker. Milliarder er brukt i Haiti etter jordskjelvet for fem år siden, men gjenreisingen går sakte.

En Norad-evaluering av den norske innsatsen konkluderer med at effekten av den norske støtten har vært moderat på grunn av mangelen på en helhetlig strategi.

– Norge får kritikk fordi man ikke jobbet systematisk og strategisk nok for å sikre at den norske hjelpen ville gi langsiktig effekt for de fattige, sier Øyvind Eggen, fagdirektør i Norad til NRK.

Norge har brukt rundt 900 millioner kroner på å hjelpe Haiti de siste fem årene. De første 200 millionene gikk til akutt humanitær hjelp til ofrene.

Ifølge rapporten tok Norge beslutninger på et svakt kunnskapsgrunnlag. Det ble ikke vurdert alternative måter å støtte Haiti på. Det manglet også risikoanalyse av den valgte innsatsen.

Allerede i 2011 skrev NRK om at hjelpeorganisasjoner som Røde Kors etterlyste en bedre gjenoppbyggingsplan for Haiti.

– Mye tyder på at et bedre strategisk arbeid, med gode risikoanalyser og kunnskapsforvaltning, vil øke sannsynligheten for at støtten får størst mulig effekt, sier Tale Kvalvaag, leder for evalueringsavdelingen i Norad til NTB.

Saktegående prosess

Mandag er det fem år siden jordskjelvet som forvandlet hovedstaden Port-au-Prince til et katastrofeområde.

– Det har vært en lang og saktegående prosess i Haiti. Det er fremdeles mye igjen å gjøre, men det er viktig å huske at det var mye å gjøre i Haiti også før jordskjelvet, sier Martha Kristin Syvertsen, rådgiver i Kirkens Nødhjelp.

Som det fattigste landet på den vestlige halvkule sto det allerede dårlig til med landets infrastruktur, og stort bedre har det ikke blitt siden. De siste fem årene har både orkaner og tørke rammet Haiti. Fremdeles mangler flere innbyggere elementære ting som strøm, vann, helsevesen, skoler og veinett.

Hun er enig med Norad om at man må tenke mer langsiktig i gjenoppbyggingsarbeidet.

– Haiti trenger aktører som kommer og blir. Det er store behov for vann og renovasjon i landet. Man må også fokusere på katastrofeforebygging, slik at Haiti er forberedt til den neste krisen, sier Syvertsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt