Hopp til innhold

Økonomiprofessor: – Norge er på vei mot ny finanskrise

LONDON (NRK): Han var en av få økonomer som forutså den internasjonale finanskrisen i 2007 - 2008. Nå mener han at Norge er ett av flere land som nok en gang er i faresonen.

Steve Keen

DYSTER: – Lite eller ingenting har blitt gjort for å unngå tidligere finanskriser, det er usannsynlig at noe blir gjort for å unngå den neste, sier økonomiprofessor Steve Keen, ved Kingston University i London.

Foto: Espen Aas / NRK

– Det vil være umulig å unngå en ny økonomisk krise, særlig i Europa, sier Steve Keen som er professor i økonomi ved Kingston University i London.

Han har ganske dystre spådommer 10 år etter at den forrige finanskrisen var under oppseiling.

– Lite har blitt gjort før

– Kort sagt vil det snart komme nye nedgangstider, sier professor Steve Keen til NRK.

Han mener at nye kriser kan forhindres og at mottiltak kan settes inn, men når tidligere kriser har vært under oppseiling, så har lite eller ingenting blitt gjort.

– Det er usannsynlig at noe vil bli gjort denne gangen, vi vil trolig bare forverre krisen i stedet for å løse den, hevder økonomiprofessoren.

Kan vi unngå en ny finanskrise? Se Urix i kveld klokken 22:30 på NRK 2

Boliglån hovedproblemet

Boligbygging

– Mange privatpersoner tar altfor høye lån på sine boliger, sier professor Steve Keen ved Kingston University i London.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den skyhøye private boliggjelden i Storbritannia og Norge bekymrer, sier professor Keen.

– Finanssektoren slutter aldri med å selg oss lån. Hvis folk tror at de kan selge en bolig med fortjeneste, så er de villige til å ta opp mye større lån enn de ellers ville gjort.

Det finnes et vendepunkt hvor man ikke kan gå høyere. Når det gjelder boliggjeld, ser det ut til å være et sted mellom 1,2 og 1,5 ganger brutto nasjonalprodukt.

– Norge er nær dette, understreker professor Steeve Keen.

Les også: – Pessimismen er like stor som i finanskrisen

Les også: Advarer om at uærlige bankfolk kan føre til ny finanskrise

– EU hjelper ikke

Hellas demonstrasjon

MISNØYE: Mange demonstrerte i Aten i går mot EUs krav om økonomisk innstramming.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

– Jeg ser EU som en feilslått institusjon, sier Keen.

Han mener at slagordene om vekst og stabilitet er vidunderlige. Men at det som faktisk har skjedd i EU-området er dominert av stagnasjon, ustabilitet og ulikhet.

– Tyskland har en arbeidsledighet på fire prosent, Hellas har 26 prosent. Den sosiale fordelingen av inntekt er katastrofal i EU, understreker økonomiprofessor Steve Keen i London.

Les også: Her er landet som har klart å snu krise til vekst

– Frykt, men bedre rustet

Espen Henriksen

– Frykten for en ny finanskrise er reell, men vi bedre rustet til å takle den nå enn for ti år siden, sier førsteamanuensis Espen Henriksen ved BI.

Foto: BI

Førsteamanuensis Espen Henriksen forsker på finansiell ustabilitet ved Handelshøyskolen BI. Han deler frykten for en ny finanskrise, men er verken enig i Keens påståtte mekanismer, eller at EU er et hinder i den økonomiske utviklingen.

– Vi har både lært og gjort mye siden finanskrisen. Fremdeles er det imidlertid antakelig slik at de største bankene er for store til å gå overende. Bankene kan ha insentiver til å ta mer risiko enn det som ellers ville være fornuftig fordi det er forventet at staten betaler dem ut, sier Henriksen.

I motsetning til Steve Keen tror Espen Henriksen at vi er bedre rustet til å takle en ny finanskrise enn det vi var i 2007 og 2008.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.