Nordkoreanske soldater har flyktet

Tre nordkoreanske soldater har flyktet til Sør-Korea siden august. En av dem skjøt og drepte to overordnede før han stakk av.

Spent nær grensa mellom Sør- og Nord-Korea.

Sterkt sørkoreansk nærvær ved grensen mot Nord-Korea. (Arkivfoto).

Foto: Wally Santana / Ap

Denne avhoppingen skjedde sist lørdag, og førte til at myndighetene satte i gang en omfattende kontroll av alle soldater som tjenestegjør langs grensen mot sør, melder sørkoreanske medier.

En annen soldat kom seg over den vestlige delen av den sterkt overvåkede grensen i august, mens den tredje krysset grensen i øst i begynnelsen av oktober.

– Etter det avhopperne har fortalt, ser det ut til at nordkoreanske soldaters disiplin for tiden er svært slapp, sier en tjenestemann i Seoul til nyhetsbyrået Yonhap.

Lite mat

En etterretningskilde påpeker at mattilbudet i militærleirene er dårlig, og at det kan være med å forklare soldatavhoppingene.

Soldatflukt fra nord til sør på Den koreanske halvøy skjer sjelden. Sist en slik avhopping ble kjent var i 2010, mens to andre foregikk i 2008 og 2002.

Soldatene som tjenestegjør ved grensen kommer ofte fra regimetro familier, nettopp for å hindre avhoppinger.

De fleste via Kina

Siden koreakrigen sluttet, har flere enn 23.500 nordkoreanere flyktet og bosatt seg i sør.

Nesten alle har reist ut via Kina til andre land i sørøst Asia i håp om til slutt å kunne bosette seg i Sør-Korea.

Dersom flyktningene blir oppdaget mens de i Kina, risikerer de å bli sendt tilbake. Siden Kim Jong-un arvet makten i Nord-Korea fra faren sin for et knapt år siden, har han skjerpet grenseovervåkingen, særlig av grensen mot Kina.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt