Hopp til innhold

Sør-Korea ber Kina ikke sende hjem nordkoreanere

Sørkoreanske myndigheter ber Kina stoppe hjemsendelsen av 29 personer som har rømt fra diktaturet i Nord-Korea.

Demonstranter i Seoul

Demonstranter protesterte tirsdag utenfor den kinesiske ambassaden i den sørkoreanske hovedstaden Seoul mot hjemsendelsen av nordkoreanerne. Blant demonstrantene var en gruppe tidligere avhoppere fra Nord-Korea.

Foto: KIM HONG-JI / Reuters

Totalt 29 flyktninger er fra Nord-Korea er den siste uken arrestert i den kinesiske storbyen Shenyang, drøyt 200 kilometer fra grensen mellom Kina og Nord-Korea (se kart nederst i saken).

De 29 er arrestert etter at myndighetene i Shenyang har satt inn en aksjon mot flyktninger fra det sultrammede Nord-Korea.

En talsmann for utenriksdepartementet i Sør-Korea bekrefter at noen nordkoreanere er anholdt og ber Kina om ikke sende dem tilbake.

– Vår regjering er svært interessert i saken om avhopperne og henstiller på det sterkeste til den kinesiske regjeringen om å håndtere saken på humanitært vis, sier talsmann Cho Byung-Jae til nyhetsbyrået AFP.

Sør-Koreas nasjonale menneskerettighetskommisjon sier at den har bedt FNs høykommissær om hjelp i saken.

Anses som økonomiske flyktninger

Kina anser nordkoreanerne som økonomiske flyktninger og sender dem vanligvis tilbake, til tross for at det venter dem hardhendt behandling når de kommer tilbake.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har kritisert den kinesiske politikken og bedt om at nordkoreanerne får status som flyktninger.

Etter at Kim Jong-un overtok etter at faren, Kim Jong-il, døde i desember har nordkoreanerne strammet inn både på grensekontrollen og på hvordan de behandler tilbakesendte flyktninger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nord-koreanske flyktninger

Nordkoreanske flyktninger i Sør-Korea er aktive i propagandaen mot sitt tidligere land. Her er det en gruppe som sender av gårde ballonger med løpesedler og sjokolade fra Incheon i Sør-Korea 20 januar 2012.

Foto: Ha Sa-hun / Ap

Over 20.000 har rømt

Siden Koreakrigen sluttet i 1953 har minst 21.700 nordkoreanere rømt fra det nærmest hermetisk lukkede landet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Nord-koreansk flyktning

En nordkoreansk flyktning på avslutningsseremonien på Hangyeore Middle and High School fredag 10. april. 48 studenter gikk fredag ut fra skolen som venner flyktninger fra nord til livet i sør.

Foto: LEE JAE-WON / Reuters

De aller fleste av rømlingene har reist fra landet de siste årene.

Grensen mellom Sør-Korea og Nord-Korea er sannsynligvis den mest overvåkede i verden, noe som gjør det svært vanskelig å flykte direkte fra nord til sør.

I stedet flykter de fleste over grenseelven Yalu til Kina, der de prøver å holde seg i skjul for myndighetene til de kan komme seg videre til Sør-Korea eller et annet tredjeland.

Har egne skoler

Mange av flyktningene fra Nord-Korea opplever det vanskelig å forholde seg til det friere sørkoreanske samfunnet etter at de har levd hele sitt liv med tung indoktrinering.

Sør-Korea har derfor opprettet egne skoler der unge flyktninger fra Nord-Korea får undervisning i sørkoreanske levevis.

Senest fredag i forrige uke var det en seremoni i Anseong, rundt 80 kilometer sør for Seoul, der 48 studenter ble uteksaminert fra Hangyeore Middle and High School, en spesialskole for nordkoreanske flyktninger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt