Nord-Korea skylder Sverige 2,7 milliarder for bilkjøp i 1974

For 42 år siden kjøpte Nord-Korea 1000 Volvoer fra Sverige. Fortsatt er ikke en krone betalt.

Volvo 144 fra 1974 i Pyongyang i 2017

I TRAFIKK: Flere av volvoene som Sverige solgte til Nord-Korea i 1974, er fortsatt i daglig drift i den nordkoreanske hovedstaden.

Foto: SVT

Nord-Korea bestilte 1000 Volvo 144 og en rekke andre svenske produkter i 1974. Varene ble levert, men siden ble det taust. Nå har gjelden vokst til rekordhøye 2,7 milliarder, skriver SVT.

– Ja, jeg kjenner til gjelden, sier Pak Yun Sik, seksjonssjef i det nordkoreanske utenriksdepartementet i Pyongyang, når SVTs Asia-korrespondent, Susan Ritzén, endelig får landet i tale om kjempegjelden.

Volvobilene som i dag er over 40 år gamle, ruller fortsatt rundt i Nord-Koreas gater. Nå har regningen vokst til å bli den største fordringen som Sverige har mot et annet enkeltland.

Fakturaen var opprinnelig på 600 millioner svenske kroner. I tillegg til volvoer solgte også firmaer som Atlas Copco, Asea, Kockums, Alfa Laval og flere småbedrifter varer til Nord-Korea, opplyser Carina Kampe i det svenske eksportkredittutvalget.

Håp om god handel

Da Koreakrigen sluttet i 1953, hadde mange svenske firmaer tro på at det var penger å tjene på handel med Nord-Korea. Som det første vestlige landet anerkjente Sverige i 1973 folkerepublikken Nord-Korea.

Varer ble bestilt og ble levert, men betalingen uteble. Den store gjelden til tross, Sverige og Nord-Korea hadde et godt forhold. Bedriftene som aldri fikk betalt, presset den svenske regjering til å nærme seg Pyongyang, og som første vestlige land opprettet Sverige en ambassade i det lukkede landet.

Men pengene kom likevel aldri. Det er visstnok ikke uvanlig. Mange land har beløp utestående, ifølge det svenske eksportkredittutvalget.

I alle år har Sverige, to ganger årlig, purret på kravet overfor Nord-Korea, men stort sett uten respons.

– Når går det mye bedre

Når SVT endelig får et intervju med seksjonssjefen for Skandinavia i det nordkoreanske utenriksdepartement i Pyongyang, vrir han seg urolig på stolen.

Pak Yun Sik, seksjonssjef i det nordkoreanske utenriksdepartementet i Pyongyang

ERKJENNER UBETALT REGNING: Pak Yun Sik, seksjonssjef i det nordkoreanske utenriksdepartementet sier han vet om svenskegjelden, og han sier han har tro på at de to landene finner en løsning.

Foto: SVT

Han forklarer at den økonomiske situasjonen i Nord-Korea på den tiden var veldig vanskelig. I flere tiår var det ikke vekst, og på 90-tallet var det så ille at store deler av befolkningen sultet.

– Men nå ser det annerledes ut. Økonomien går mye bedre, og vi ønsker et samarbeid med Sverige velkommen på mange flere områder, sier Pak Yun Sik.

– Kommer Sverige til å få betalt?

– Jag tror at om vi får et tettere samarbeid innen økonomi og kultur, så kan problemene sikkert la seg løse i framtiden, sier Pak Yun Sik i det nordkoreanske utenriksdepartementet.

Trafikk i Pyongyang i Nord-Korea i 2019

Trafikkbildet er oversiktlig i Pyongyang, selv i 2017. Midt på bildet kommer en Volvo 144 kjørende.

Foto: SVT

SISTE NYTT

Siste nytt