– Nord-Korea klar for fjerde atomtest

Sørkoreanske myndigheter melder om økt aktivitet ved atomanlegg i Nord-Korea få dager før Barack Obama reiser til Sør-Korea.

Nord-Korea

FORNØYD: Leder Kim Jong Un inspiserer en barneleir i Kangwon-provinsen i Nord-Korea 21. april.

Foto: KNS / Afp

Nord-Korea skal være i gang med å forberede en kjernefysisk prøvesprengning etter å ha testet atomvåpen tre ganger tidligere, ifølge Sør-Koreas forsvarsdepartement.

– Nord-Korea kan være klar til å gjennomføre sin fjerde atomprøvesprengning, sier forsvarsdepartement.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har Sør-Korea registrert en kraftig økning i aktiviteten i det største prøvesprengningsområdet Punggye-ri, der også de tre tidligere testene fant sted.

– Nord-Korea kan være i ferd med å arrangere en overraskende atomprøvesprengning, eller bare late som de skal foreta en, opplyser talsmann i forsvarsdepartementet.

Nord-Korea har gjennomført tre kjernefysiske tester tidligere, i 2006, 2009 og 2013, alle i Punggye-ri-området nordøst i landet.

Obama på besøk

Sør-Korea har satt opp en egen spesialenhet i tilfelle dem som har makten i Nord-Korea gjennomfører landets fjerde atomprøvesprengning.

Den amerikanske presidenten Barack Obama, kommer fredag til Sør-Korea, og det har florert spekulasjoner om at Nord-Korea vil prøve å iscenesette en provoserende handling under besøket.

Sør-Koreas forsvarsdepartement sier Nord-Korea er i en posisjon til å gjennomføre en ny atomtest så snart ledelsen i hovedstaden Pyongyang gir ordre.

Nord-Korea har blitt kritisert for sine tidligere kjernefysiske prøvesprengninger.

Sist prøvesprengning ble møtt med voldshandlinger, fordømmelse og sanksjoner fra omverdenen, mens Nord-Korea feiret med folkefest.

Nord-Korea viser frem sine Musudan-raketter

PARADER: I forbindelse med markeringen av den tidligere lederen Kim Il-Sungs 100 årsdag, paraderte regimet i Nord-Koreas raketter i Pyongyang (arkivfoto).

Foto: Ed Jones / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt