Nord-Korea kaller hjem studenter i frykt for avhoppere

Nordkoreanske myndigheter frykter at flere ønsker å hoppe av regimet og tilbakekaller derfor utenlandsstudenter til landet.

Nordkoreansk restaurant

STENGT: Den nordkoreanske restauranten i Ningbo er stengt etter at flere av de ansatte hoppet av til Sør-Korea.

Foto: STAFF / Reuters

20 nordkoreanske studenter som studerer ved universitetet i den kinesiske byen Dandong, er kalt hjem, melder Radio free Asia.

Flere av dem skal ha forsvunnet fra universitetet kort tid etter at 13 ansatte ved en nordkoreansk restaurant i nabobyen Ningbo hoppet av.

Restaurantarbeiderne rømte til Seoul, noe Nord-Korea mener er et bevis på at de er kidnappet av sørkoreanerne, og beskylder fienden i sør for terrorisme.

– Ville aldri rømt

Den lukkede kommuniststaten har omtrent 100.000 landsmenn rundt om i verden, som blir sendt ut for å jobbe og sende penger hjem til regimet, ifølge avhoppergruppen North Korea Stratetgy center.

Flere ser sitt snitt til å hoppe av og søke tilflukt fra det beinharde regimet.

Nord-Korea mener påstandene om at folk hopper av av egen fri vilje er meningsløse, fordi Sør-Korea regnes som et sant helvete, heter det i en uttalelse fra nordkoreanske myndigheter.

Sju kvinner som jobbet sammen med avhopperne ble torsdag intervjuet av CNN i Pyongyang hvor de hevdet at eks-kollegene hadde blitt lurt av Sør-Korea.

– Vi ville aldri forlatt våre foreldre, vårt land og vår leder Kim Jong-unm sier en av kvinnene.

30.000 har hoppet av til sør

Men ikke alle nordkoreanere deler denne virkelighetsoppfattelsen.

Så mye som 30.000 avhoppere fra nord har startet et nytt liv i Sør-Korea gjennom årene, men det er høyst uvanlig at en så stor gruppe mennesker hopper av sammen.

Nordkoreanere som få reise utenlands for å skaffe penger til hjemlandet er håndplukket fra lojale familier av regimet, og gjennomgår en omfattende ideologisk trening før de blir sendt ut.

Alle som forlater landet risikerer streng straff dersom de blir fanget, og regimet straffer ofte familiemedlemmene til rømlingene som beskyldes for å ha sviktet fedrelandet.

SISTE NYTT

Siste nytt