NRK Meny
Normal

Nord-Korea beskyldes for fotofikling

Et tv-team forsvant sporløst fra bildet av kortesjen med Nord-Koreas avdøde leder Kim Jong-il.

Kim Jong-ils begravelse

På dette bildet som er tatt av japansk presse ser man en gruppe på seks menn i utkanten av bildet. På et tilsvarende nordkoreansk bilde er mennene sannsynligvis retusjert bort.

Foto: Ap

Ingenting var overlatt til tilfeldighetene da Nord Korea tok farvel med sin leder gjennom 17 år onsdag.

Med militær presisjon kjørte kortesjen med svartlakkerte biler gjennom hovedstaden Pyongyang flankert av svartkledde og tilsynelatende sønderknuste nordkoreanere.

Men alt kan perfeksjoneres, og nå spekuleres det i om noen i det statlige nyhetsbyrået var litt i overkant ivrige i Photoshop da de skulle sende bilder fra begravelsen ut til verden.

Forsvant fra bildet

Bildene nedenfor er angivelig tatt med kort tids mellomrom, hvis man ser på bilenes plassering i forhold til snødekket.

På det første bildet som er tatt av det japanske nyhetsbyrået Kyodo News, ser man en gruppe på seks personer i ytterste venstre bildekant.

Bildet under er sendt ut av Nord Koreas statlige nyhetsbyrå. Her er kontrasten og lysstyrken dratt opp, men her har også gruppen med menn på mystisk vis forsvunnet.

Manipulert bilde fra Kim Jong-ils begravelse

Disse bildene er tatt med få sekunders mellomrom. Det nederste er sendt ut av det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået.

Foto: KCNA

Sannsynligvis er det bare snakk om sekunder mellom de to bildene, men på denne tiden har altså personene forsvunnet og stedet der de stod er dekket av snø.

Naturlig forklaring

Nordkoreanske myndigheter er kjent for sine overnaturlige historier om landets avdøde leder. Kim Jong-il skal angivelig ha blitt født under to regnbuer samtidig som en sterk stjerne lyste opp på himmelen.

Tirsdag meldte en radiokanal at en due hadde børstet støv vekk fra en statue av den avdøde lederen.

Manipulert bilde av Kim Jong-ils begravelse

Mennene på bildet er trolig klippet bort og snøen er klonet over sporene etter dem, mener fotoekspert.

Foto: KCNA

Men mennene som forsvant i løse luften er sannsynligvis resultat av god, gammeldags bildemanipulering, mener New York Times.

Avisen har sammen med Hany Farid, en ekspert i elektronisk etterforskning, konkludert med at det nordkoreanske bildet er retusjert i Photoshop før det ble sendt ut via bildebyrået EPA.

Totalitær estetikk?

De har studert tv-bildene fra begravelsesseremonien, som viser at bilkortesjen kjørte i gangfart. Dermed har mennene kun hatt få sekunder på seg til å surre inn kabelen og flytte tv-kameraet og mikrofonen bort fra stedet.

Farid tror noen har klippet bort mennene fra bildet og så klonet snøen fra områdene rundt for å gi inntrykk av at plassen er tom.

– Men de var litt kjappe med kloningen, for en del av asfalten er dekket av snø, sier han til New York Times.

Ved å zoome seg nærmere inn på bildet kan man også se digitale merker etter manipuleringen rundt de lave buskene bak folkemengden.

Det er foreløpig ukjent hvorfor noen skal ha valgt å pynte på bildet, men avisen spekulerer i om det er gjort for å skape en totalitær estetikk.

Bildebyrået EPA har sendt ut en melding til sine kunder hvor de ber dem om å ikke bruke det angivelig manipulerte bildet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt