Nobelprisen i fysikk til en kvinne for tredje gang i historien: – Det er en ære

Nobelprisen i fysikk 2018 går til tre forskere som har gjort banebrytende oppfinnelser innen laserfysikk. Canadiske Donna Strickland er bare den tredje kvinnen i historien som mottar prisen.

Nobelprisen i fysikk 2018

LASERFYSIKK: Olga Botner, Göran K. Hansson og Mats Larsson offentliggjør vinnerne av årets nobelpris i fysikk.

Foto: Hanna Franzén/TT / NTB scanpix

Fysikkprisen utdeles av Kungliga Vetenskapsakademiens nobelkomité. Årets pris handler om verktøy av lys, sa leder Goran K. Hansson i Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm.

Den ene halvdelen av prisen går til amerikaneren Arthur Ashkin (94) for hans arbeid med en optisk pinsett, og dens bruk på biologiske system. Pinsetten kan snappe opp bitte små partikler, virus, atomer, molekyler, bakterier og levende celler, uten å ødelegge dem.

Den andre halvdelen går til franskmannen Gerard Mourou og canadieren Donna Strickland for deres forskning på høyintensive, ultrakorte optiske lyssytråler.

Laster Twitter-innhold

Tredje kvinnen i historien

Donna Strickland er bare den tredje kvinnen i historien som har mottatt nobelprisen i fysikk siden prisen ble delt ut første gang 1901. Dette er færrest blant de opprinnelige fem Nobelprisene.

De to eneste kvinnene som har vunnet nobelprisen i fysikk tidligere er Marie Curie (1903) og Maria Goeppert-Mayer (1963).

Donna Strickland

Nobelprisvinner Donna Strickland.

Foto: Press / University og Waterloo

Strickland ble intervjuet på telefon under pressekonferansen i Stockholm, og sa selv at hun hadde vanskelig for å tro at ikke flere kvinner har mottatt nobelprisen i fysikk.

– Er det alle? Jeg hadde trodd det var flere. Det er viktig å anerkjenne kvinnelige fysikere, for vi finnes faktisk. Med tiden vil det forhåpentligvis bli flere. Det er en ære, sier Strickland.

Göran K. Hansson, leder i Kungliga Vetenskapsakademien, forteller at det var svært få kvinner blant de nominerte til årets pris.

– Jeg har ikke statistikken foran meg. Det er en liten andel, det er sikkert. Det er derfor vi vil oppfordre til flere nominasjoner, fordi vi ikke vil gå glipp av gode kandidater, sier Hansson.

Marie Curie

Marie Curie er den eneste som har mottatt nobelprisen i to vitenskapelige grener (fysikk i 1903 og kjemi i 1911).

Foto: NRK

– Tenkte utenfor boksen

Strickland, som var doktorgradsstipendiat ved universitetet i Rochester da hun gjorde den banebrytende oppdagelsen, sier hun ble svært overrasket da hun tidligere i dag fikk beskjeden om at hun mottar nobelprisen.

– Jeg tenkte det var galskap, og lurte på om det var sant, sier Strickland.

Strickland forklarte at det allerede har skjedd mye innen området pulskompresjon, men sier hun, sammen med sin veileder Gerard Mourou, forsøkte å «tenke utenfor boksen».

– Gerard hjalp meg masse, og jeg er så glad for at han også får anerkjennelsen han fortjener.

På spørsmål om hvordan hennes forskning kan anvendes praktisk i dag, svarte Strickland at hennes arbeid i hovedsak har vært av teoretisk karakter.

– Jeg er redd jeg ikke har gjort noe som er nyttig, rent praktisk, hittil. Men teknologien har allerede blitt brukt til øyekirurgi. Det vi har gjort brukes for å oppnå høyere intensitet og kortere puls, noe som kan føre til ytterligere fremskritt.

VIDEO: Se hele kunngjøringen i opptak her.

Nobelpris for kreftforskning

Prisen er på 9 millioner svenske kroner og en medalje med bilde av Alfred Nobel. Selve prisen deles ut av kong Carl Gustav i Stockholms konserthus på Nobeldagen 10. desember.

Fjorårets nobelpris i fysikk gikk til de amerikanske astrofysikerne Barry C. Barish, Kip S. Thorne og Rainer Weiss, for å ha påvist gravitasjonsbølger.

Nobeluken 2018 startet mandag, da det ble kjent at amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuko Honjo mottar nobelprisen i medisin. Allison og Honjo har på hver sin måte forsket på hvordan celler tilknyttet immunsystemet kan påvirke kreftbehandling.

Den norske professoren Steinar Aamdal mener arbeidet til Allison og Honjo har ført til et paradigmeskifte i kreftbehandlingen.

Mandag ble det også kjent at Jean-Claude Arnault ble dømt til to års fengsel for voldtekt. Arnaulds ektefelle er medlem av Svenska Akademien, som deler ut Nobels litteraturpris.

Bråket har ført til at Nobelstiftelsen har valgt å droppe utdelingen av Nobels litteraturpris i år.

Nobelprisen for kjemi kunngjøres onsdag, Nobels fredspris fredag.

Nobelprisen i medisin 2018

Mandag ble det kjent at amerikaneren James P. Allison og japaneren Tasuko Honjo mottar årets nobelpris i medisin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt