NRK Meny
Normal

Nigeria vil kriminalisere homofili

Homofile og lesbiske i Nigeria kan risikere å tilbringe tre år bak gitteret om de gifter seg med en av samme kjønn. De som deltar i vielsen kan risikere enda høyere straff.

Nigeria Gays

Homofile Rashidi Williams er blant flere i Nigeria som er bekymret for at den nye loven skal tre i kraft.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Homofili er et tabu i Nigeria, som i mange andre afrikanske land. Men nå foreslår myndighetene å straffeforfølge dem ytterligere.

Parlamentet i Nigeria vil nå behandle en lov som skal kriminalisere homofilt ekteskap med fengselstraff, og foreslår tre år bak lås og slå.

Men ikke nok med det.

De som er vitne vielsen, eller de som skulle finne på å bidra til at en vielse blir gjennomført, vil risikere en straff på inntil fem år.

Lovforslaget har allerede blitt vurdert to ganger tidligere i parlamentet, ifølge Huffington Post.

Ble banket opp – turte ikke gå til politiet

Da en gruppe menn angrep Rashidi Williams og hans mannlige venn tidligere i år, turte ikke 25-åringen å anmelde angrepet til politiet.

Williams er bekymret for det voksende homohatet i Nigeria. Ikke våget han å fortelle familien om anrepet heller.

– Å melde ifra vil bare skape større problemer for meg, sier han.

Williams, som fortsatt bor sammen med sine foreldre, selv om de misliker hans seksuelle legning, sier at mye må gjøres for at nigerianere skal bli mer tolerante overfor homofili.

– Ettersom jeg på et punkt ønsker å leve med min homofile partner, ønsker jeg å kunne gjøre det i et land som respekterer det, sier han.

  • Se videointervju med homofile i Nigeria:

Artikkelen fortsetter under klippet.

Video 12c67868-94be-4ede-a523-31ebfe21325f.jpg

NETT-TV:Homofile Rashidi Williams er blant flere homofile i Nigeria som er bekymret for at den nye loven skal tre i kraft.

Homofobi utbredt

Homofile og lesbiske lever farlig på det afrikanske kontinentet. Noen steder blir homofile trakassert, drept, eller tvunget i eksil.

I Sør-Afrika, det eneste landet i Afrika som anerkjenner homofile ekteskap, har det forekommet gruppevoldtekter av lesbiske kvinner, et overgrep som er ment for å gjøre dem heterofile.

Flere afrikanske land fengsler homofile, og myndighetene i Uganda har foreslått dødsstraff for homofile, noe som foreløpig ikke har blitt vedtatt.

Den foreslåtte loven i Nigeria har skapt oppsikt i europeiske land, og flere land tilbyr nå asyl for de homofile.

Den britiske regjeringen truet nylig med å slutte å sende medisinske midler til afrikanske land som diskriminerer homofile og lesbiske borgere.

– Hvis dette lovforslaget blir vedtatt, vil den nigerianske regjeringen skape enda mer diskriminering og vold mot en allerede sårbar gruppe, sier Graeme Reid, leder for den lesbiske, homofile, bifile og transeksuelle rettighetsgruppen (LGBT) i New York.

Risikerer å bli steinet

Homofili er allerede teknisk ulovlig i Nigeria, et land som er omtrent likt fordelt mellom kristne og muslimer, der flertallet motsetter seg homofili.

I de nordlige områdene i Nigeria hvor Islams Shariah-lov praktiseres, kan lesbiske og homofile bli steinet til døde.

Amnesty, og flere rettighetsgrupper for homofile og lesbiske frykter at den nye loven kan bremse forebyggingen av Hiv-epedimien i Nigeria.

Landet har verdens tredje høyeste populasjon av mennesker som lever med Hiv og Aids.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt