Hopp til innhold

Nigeria kraftig ut mot Sør-Afrika

Nigeria varsler at de boikotter næringslivskonferansen World Economic Forum Africa i Cape Town og ber Sør-Afrika slå hardere ned på fremmedhat etter omfattende vold.

Abuja

Nigerianere måtte søke dekning da butikker eid av sørafrikanere ble angrepet i Nigerias hovedstad Abuja onsdag. Angrepene i Nigeria kommer etter omfattende vold mot nigerianere i Sør-Afrika.

Foto: KOLA SULAIMON / AFP

Ytterligere to mennesker ble onsdag funnet døde, etter omfattende opptøyer rettet mot immigranter fra afrikanske og asiatiske land i Sør-Afrika denne uken.

De to siste ofrene ble funnet i en utbrent butikk eid av utlendinger i Alexandra i utkanten av Johannesburg, bekrefter en talsmann for politiet.

Uroen denne uken har dermed kostet sju mennesker livet.

Johannesburg

I Alexandra i utkanten av Johannesburg undersøker en utlending skadene påført butikken hans under opptøyene.

Foto: MICHELE SPATARI / AFP

Store ulikheter

Sør-Afrika er hjem for mange økonomiske immigranter fra andre afrikanske land, og det er ikke uvanlig at de utsettes for angrep og vold.

Den siste bølgen av angrep startet mandag, dagen etter at sørafrikanske lastebilsjåfører startet en landsomfattende streik i protest mot at selskapene ansatte utenlandske sjåfører.

Veier ble blokkert og lastebiler med utenlandske sjåfører ble flere steder stukket i brann, først og fremst i KwaZulu-Natal-provinsen.

Den offisielle arbeidsledigheten i Sør-Afrika var i juli på hele 29 prosent, og de sosiale ulikhetene er store.

Cyril Ramaphosa

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa er i hardt vær etter uroen i landet denne uken.

Foto: PHILL MAGAKOE

300 pågrepet

Ifølge politiets talsmann var det folk som jaktet på skrapmetall og andre verdier i brannruinene, som fant de to døde i Alexandra i utkanten av Johannesburg onsdag.

Nærmere 300 mennesker er pågrepet under den siste bølgen av opptøyer, som startet i flere sørafrikanske byer søndag.

Onsdag var situasjonen rolig, men på den diplomatiske fronten er Sør-Afrika i hardt vær.

Nigeria

Politiet i Nigerias hovedstad Abuja forsøker å slukke en brann i forbindelse med opptøyer.

Foto: AP Photo / AP Photo

Uro i Nigeria

Nigeria gjorde det klart onsdag kveld at de boikotter den store næringslivskonferansen World Economic Forum Africa i Cape Town denne uken, og ber regjeringen i landet slå hardere ned på fremmedhat og få en slutt på de mange angrepene mot utlendinger, blant dem nigerianere.

I Lagos i Nigeria måtte Sør-Afrikas ambassade stenge dørene onsdag, etter at rasende demonstranter forsøkte å ta seg inn.

Den sørafrikanske butikkjeden Shoprite kom også under angrep i Nigeria, og utenfor en av deres butikker i Abuja kom det til sammenstøt mellom steinkastene demonstranter og politi.

Nigeria

Brann utenfor den sørafrikanske butikkjeden Shoprite. Nigerianere reagerer kraftig på volden mot nigerianere i Sør-Afrika, og har angrepet flere Sør-Afrikanske bedrifter i Nigeria.

Foto: AP Photo

Den sørafrikanske telegiganten MTN har midlertidig stengt alle sine butikker i Nigeria, av frykt for angrep.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa maner til ro, men medgir at landet nå står overfor «en enorm utfordring».

– En rekke mennesker tar nå loven i egne hender, konstaterer Ramaphosa.

Etiopias ambassade i Sør-Afrika har rådet deres statsborgere i Sør-Afrika om å stenge sine butikker så lenge opptøyene varer, melder BBC.

Etiopiere bes også om å «distansere seg fra enhver konfrontasjon og konflikt», og om å unngå å gå utendørs ikledd dyre smykker.

SISTE NYTT

Siste nytt