Hopp til innhold

Nicaraguas hær ber om slutt på volden

Nicaraguas hær ber om at de voldelige gatekampene må ta slutt, men de siste dagene har flere titalls tusen sluttet seg til demonstrasjonene i protest mot at opprørspoliti er satt inn for å stanse fredelige demonstranter.

Mothers of April movement

10. mai sluttet flere titalls tusen seg til demonstrasjonene mot Daniel Ortega, i protest mot at opprørspoliti er satt inn for å stanse fredelige demonstranter. Her demonstrerer mødrene til de drepte i hovedstaden Managua.

Foto: DIANA ULLOA / AFP

Minst 51 personer er drept i sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Nicaragua siden 18. april.

Det er ikke hverdagskost i det forholdsvis fredelige og fattige landet i Mellom-Amerika.

Det var regjeringens planer om kutt i pensjon og trygd som utløste protestene, som spredde seg til flere byer, men for mange var selve pensjonsreformen dråpen i begeret og demonstrasjonene en anledning til å vise sin misnøye med presidentens stadig strammere grep om makten.

NICARAGUA

En mann får behandling i Masaya for skader etter å ha deltatt i demonstrasjoner for et fritt og demokratisk Nicaragua.

Foto: DIANA ULLOA / AFP

Krever Daniel Ortegas avgang

President Daniel Ortega gjorde raskt helomvending i saken og skrotet den nye velferdsreformen etter få dager i april, men det har ikke roet gemyttene.

Folk har fortsatt å demonstrere flere steder i landet med krav et demokratisk og rettferdig styre i landet.

I hovedstaden har demonstrantene blant annet gått løs på de såkalte «livets trær», med et kraftig signal til kunstneren bak, for det er ingen ringere enn Ortegas kone selv, visepresident Rosario Murillo.

Sammen har Daniel Ortega og visepresident Rosario Murillo fått gjennom en rekke kontroversielle endringer i grunnloven som gjør at Ortega kan sitte som president livet ut.

De to kritiseres for utstrakt sensur og for å begrense ytringsfriheten, og flere journalister er drept mens de dekket demonstrasjonene den siste tiden.

Daniel Ortega og Rosario Murillo

Daniel Ortega og konen visepresident Rosario Murillo kritiseres for utstrakt sensur og maktmisbruk.

Foto: Esteban Felix / Ap

Hæren ber om ro

Nicaraguas hær ber nå om at de voldelige gatekampene må ta slutt og uttrykker solidaritet med dem som har mistet noen under uroen.

– Vi er det samme folket, som jobber for sitt eget beste, og derfor ber vi om at all vold og alle handlinger som destabiliserer oss, opphører, sa hærens talsmann, Manuel Guevara, søndag.

Tidligere på dagen framholdt han at militæret ikke har noen grunn til å undertrykke de som protesterer mot Ortega.

– Vi har ingen grunn til å undertrykke noen. Vi tror dialog er svaret, sa Guevara.

NICARAGUA

Demonstranter kaster steiner mot opprørspoliti i Monimbo 12. mai.

Foto: OSWALDO RIVAS / Reuters

FN vil etterforske drapene

Fredag ba FN om adgang til Nicaragua for å etterforske rapportene om at minst 51 personer er drept, de fleste av dem studenter, under demonstrasjonene.

Ortega har sagt at han ønsker samtaler for å roe situasjonen, og har opprettet en kommisjon som skal undersøke drapene, men FN mener en uavhengig gruppe må slippe inn i landet for å etterforske drapene.

Ortega har allerede stanset den Inter-Amerikanske Kommisjonen for Menneskerettigheter fra å ta seg inn i landet for å etterforske drapene.

NICARAGUA

Restene av et av visepresident Rosario Murillos kunstverk kalt "livets trær" blir ryddet vekk i hovedstaden Managua.

Foto: DIANA ULLOA / AFP

– To skutt i hodet

Lørdag ble det meldt om nye demonstrasjoner og sammenstøt mellom demonstranter og opprørspoliti i en rekke byer i landet. Det er også meldt om gatekamper mellom Ortega-motstandere og ungdommer som tilhører den venstreorienterte sandinistbevegelsen.

Videoer som er lagt ut på sosiale medier av demonstranter, viser to personer som tilsynelatende blir skutt i hodet under en demonstrasjon i Masaya, en by 30 kilometer sørøst for hovedstaden Manuaga.

Nicaragua Røde Kors har bekreftet at to personer har mistet livet i forbindelse med protestene.

NICARAGUA

Yader Parajon sørger over broren sin Jimmy Parajon. Han ble skutt og drept under demonstrasjoner ved Upoli University og gravlagt 11. mai 2018.

Foto: DIANA ULLOA / AFP

Ortega talte

Ortega selv holdt en kort tale lørdag der han kalte hendelsene i Masaya for smertefulle og der han ba om at volden må ta slutt.

– Fred er veien og den eneste døren til sameksistens og respekt for ro og sikkerhet for oss alle, sa han.

73-åringen er tidligere geriljaleder i den venstreorienterte bevegelsen som styrtet diktatoren Anastasio Somoza fra makten i 1979.

Dette er de verste protestene som har rammet Ortega siden han kom tilbake til makten for elleve år siden etter å ha vært flere år i opposisjon.

SISTE NYTT

Siste nytt