NRK Meny
Normal

Neste år blir alle røykpakker i Storbritannia like

London (NRK.no): Storbritannia innfører nå enda strengere lover for landets røykere. Fra neste år skal alle sigarettpakker se helt like ut, med unntak av navn og type. Samtlige pakker skal også ha billedadvarsler.

Ikke navn på røyk i Storbritannia

LIKE: Bare navn og type kan trykkes på sigarettpakkene.

Foto: Espen Aas / NRK

De siste ukene har røykere og andre kunnet signere på et opprop mot de nye sigarettpakker i kiosker og småbutikker. De har protestert mot lovforslaget om såkalt nøytrale sigarettpakker. Men onsdag ettermiddag sa et overveldende flertall ja til innføringen.

Følger Irland og Australia

Australia var først ute med en slik ordning, den ble innført allerede i 2012. Tidligere denne måneden vedtok irske politikere å innføre dette, og nå har britiske parlamentsmedlemmer fått si sitt. Veien dit har vært lang. Allerede i 2011 ble forslaget lansert, men det har vært gjennom en rekke utredninger før det kom til avstemning.

Snart slutt på slike sigarettesker i Storbritannia

SNART SLUTT: Til neste år blir det ikke lenger slike sigarettpakker å se i britiske butikker.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Partiene lot pisken ligge, og representantene fikk selv gjøre opp mening om saken. 367 stemte for, 113 mot. Som i alle saker, går saken videre fra Underhuset til Overhuset til avstemning, men det er ytterst sjelden at lordene og baronessene stemmer mot de demokratisk valgte representantene.

Les også: England forbyr røyking med barn i bilen

Skal få ned antall røykere

Begrunnelsen for å innføre nøytrale sigarettpakker er å få flere fra å begynne å røyke. Ifølge offisielle tall begynner 200.000 ungdommer mellom 11 og 15 år å røyke hvert år. Ifølge en undersøkelse vil de nye pakkene redusere dette med 2%, eller 4.000 unge.

Når sigarettpakkene ser like ut, og domineres av bilder av organer som er skadet eller ødelagt av røyking, gjør det røyking mindre attraktivt.

Tobakksprodusentene mener på sin side at det ikke finnes noe bevis for at loven faktisk vil få ned antall røykere.

Les også: Røyking tar livet av to av tre røykere

Et stykke igjen

Selv om antall røykere har gått kraftig ned i Storbritannia de siste årene, er det ifølge tobakksprodusentenes egen fortsatt 10 millioner voksne briter som røyker. 22 prosent av mennene røyker, mens for kvinner er tallet 19 %. Sammenlignet med for 40 år siden, har andelen mer enn halvert seg.

Olivengrønn farge

Lederen for den britiske lungeforeningen, Penny Woods sier til BBC at hun er svært glad for dagens vedtak.

- Vi håper nå at Overhuset gir denne loven det endelige godkjent-stemplet. Det øyeblikket hvor tobakksprodusentene nektes å bruke glansede forpakninger for å rekruttere nye røykere vil være et øyeblikk for feiring for alle som er opptatt av folkehelsen.

Pakkene får trolig en mørk olivengrønn farge, da det skal lettere assosieres med skade enn helt hvite pakker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt