NRK Meny
Normal

Neppe regjeringsskifte i Ukraina

Opposisjonen ser ut til å ha gjort det uventet bra ved parlamentsvalget i Ukraina, men Regionpartiet til president Viktor Janukovitsj kan trolig fortsatt lede en regjeringskoalisjon.

Viktor Janukovitsj

President Viktor Janukovitsj i stemmelokalet under søndagens parlamentsvalg.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

En valgdagsmåling viser at Regionpartiet er størst, men de tre største opposisjonspartiene tilsammen har større oppslutning, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Regionpartiet størst

Valgdagsmålingen gir Regionpartiet en oppslutning på 28,1 prosent, mens den såkalte Timosjenkoblokken får 24,7 prosent. Koalisjonen ledes av den fengslede tidligere statsministeren Julia Timosjenko.

Det liberale partiet UDAR, ukrainsk for «en på tygga», ledet av boksestjernen Vitalij Klitsjko, får 15,1 prosent av stemmene.

Klitsjko sier han er skuffet over resultat, og hadde sett for seg en større oppslutning enn rundt 15 prosent, selv om Klitsjko og partiet hans er en nykommer i ukrainsk politikk.

Meningsmålinger i valgkampen kunne tyde på at partiet var landets nest største, og større enn Timosjenkoblokken.

– Jeg har sagt at vi har et enormt potensiale. Nå må vi sette oss ned og finne ut hvorfor vi ikke fikk flere stemmer.

En annen måling utført av TV-kanalen ICTV viser samme tendens, men ifølge denne vinner Regionpartiet med 30,5 prosent. President Viktor Janukovitsjs parti har sterk støtte i de russisktalende områdene øst i Ukraina, mens opposisjonen står sterkest i det ukrainsktalende vest.

Velgerne i Ukraina har to stemmesedler de kan legge i valgurnene, en partistemme, og en på individuelle kandidater i enmannskretser.

– Det er 225 enmannskretser, og våre kandidater ser ut til å vinne to-tredeler av dem, sa Janukovitsj etter at valgdagsmålingene var offentliggjort.

Begge sier de har vunnet

Sittende statsminister Mykola Azarov sier at regjeringspartiet ligger an til en klar seier.

– Valgdagsmålingene taler for seg selv. Det er klart at Regionpartiet har vunnet. Valget uttrykker støtte til presidentens politikk, sier han.

Den oppfatningen deler ikke lederen for Timosjenko-blokken, Arsenij Jatsenjuk.

– Valgsdagsmålingene viser at ukrainerne støtter opposisjonen, og ikke regjeringen, er hans vurdering.

Den utbredte korrupsjonen i Ukraina har spilt en vesentlig rolle i valgkampen.

Frustrasjon

Ifølge den norske stortingspolitikeren Susanne Bratli, som er en av 3700 utenlandske valgobservatører, så selve valget ut til å gå greit for seg. Mange føler likevel at de ikke har noe reelt valg.

– De opplever at det ikke betyr noe, partiet til presidenten vil vinne uansett, sier Bratli, som snakket med flere velgere og møtte opposisjonen i forkant av valget.

Men det er oppløpet til valget som ikke har vært etter boka. Blant annet har ikke opposisjonen fått komme til orde i mediene.

Bratli er observatør for Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa, som mandag vil gi sin vurdering av valgavviklingen.

Mange velgere er frustrert over hele sjiktet av toppolitikere i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt