Hopp til innhold

Nei, det er ikke det norske flagget

BERLIN (NRK): Under demonstrasjonene til den innvandringskritiske gruppa Pegida bruker tilhengerne et flagg som til forveksling kan ligne det norske. Men, det er altså ikke det.

Germany Anti Islam Rally

Det ligner veldig på det norske flagget, men er langt i fra det.

Foto: Jens Meyer / Ap

På avstand kan det se ut som om det er det norske flagget som vaier i Pegida sine ukentlige mandagsdemonstrasjoner i Dresden. Tar man en nærmere titt derimot, ser man at flagget er sort der det norske er blått og gult der det norske er hvitt.

Flaggets skaper henrettet i konsentrasjonsleir

Dette er flagget som den katolske advokaten og sentrumspolitikeren Josef Wirmer foreslo som nytt tysk flagg i 1944, skriver Spiegel. Fargene på flagget som Wirmer tegnet er de samme som de tyske nasjonalfargene, men han valgte å bruke korset for å uttrykke sin religiøse overbevisning.

Germany Protests

Wirmerflagget er å se på de fleste Pegida-demonstrasjoner. Flaggets skaper ble henrettet i konsentrasjonsleir av Hitler.

Foto: Jens Meyer / Ap

Wirmer var sterkt kritisk til Adolf Hitler og hans raseforfølgelse og støttet det mislykkete attentatet mot diktatoren 20. juli 1944. Hvis attentatet hadde lyktes, var Wirmer tiltenkt rollen som justisminister. Istedenfor ble han arrestert 4. august, sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück og deretter henrettet ved Berlin-Plötzensee 8. september 1944, skriver minnesenteret for den tyske motstandsbevegelsen.

Symbol på tysk motstandsbevegelse

Etter andre verdenskrig fant lillebroren til Josef Wirmer, Ernst, flagget frem igjen og det nydannede partiet Kristendemokratene (CDU), som Angela Merkel i dag leder, ønsket å innføre det som nytt flagg i Vest-Tyskland. Slik gikk det imidlertid ikke.

Nå blir flagget brukt som et symbol på den tyske motstandsbevegelsen og flere høyreekstreme har trykket det til sitt bryst.

Det dukket opp i en demonstrasjon hos den høyreekstreme borgerbevegelsen «pro NRW» i Nordrhein-Westfalen. Også den nynazistiske gruppa «Deutsches Kolleg», som er grunnlagt av blant andre Holocaustfornekteren Horst Mahler bruker flagget. Andre som bruker flagget er «German Defense League».

I disse kretsene er flagget nå blitt et symbol på at tyskerne selv må få bestemme landets utvikling og de mener det passer inn i Pegidas budskap om at media er løgnere og at politikerne er folkeforrædere skriver Spiegel.

Josef Wirmer ble altså drept i konsentrasjonsleir, men flagget hans lever videre. Om enn i en litt annerledes krets enn motstandsmannen hadde forestilt seg.

SISTE NYTT

Siste nytt