Hopp til innhold

Navalnyj avslutter sultestreiken gradvis

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj sier på sosiale medier at han avslutter sultestreiken.

Aleksej Navalnyj

SVÆRT ALVORLIG: Aleksej Navalnyj avslutter sultestreiken for å redde livet.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

På den 24. dagen av sultestreiken sier den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj at han ikke lenger vil fortsette.

– Venner, hjertet mitt er fullt av kjærlighet og takknemlighet til dere... med tanke på omstendighetene vil jeg begynne å gå ut av sultestreiken, skriver Navalnyj.

Han viser til rådene han har fått fra sine personlige leger. De har i flere dager advart om han kan dø når som helst. Blodprøver har vist at kaliumnivået er altfor høyt, noe som kan føre til hjertestans.

– Takket være den kjempestore støtten fra gode mennesker over hele landet og fra andre land, så har vi gjort kjempestor framgang, sier Navalnyj i sin melding.

Regimekritikeren satte i gang sultestreiken den 31. mars fordi han mente at han ikke fikk den medisinske hjelpen han trenger i fengselet.

Han har klaget over smerter i ryggen og nummenhet i bein og hender.

Les mer: Russiske leger om Navalnyj: – Vår pasient kan dø hvert øyeblikk

Tok advarsel alvorlig

For et par dager siden ble han overført til et fengselssykehus i byen Vladimir, 180 kilometer øst for Moskva. Han soner i et annet fengsel i byyen Pokrov 85 kilometer øst for hovedstaden.

Demonstrasjon London

UTENLANDSK STØTTE: Utenfor den russiske ambassaden i London var det en markering til støtte for Navalnyj.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Fengselsmyndighetene har gjentatte ganger sagt at Navalnyj får den hjelpen han trenger. De mener også at han ikke har noen alvorlige medisinske problemer.

I går skrev opposisjonspolitikerens leger at det om kort tid ikke ville være noen pasient å behandle hvis han fortsatte med sultestreiken.

I dag skriver Navalnyj at «den uttalelsen fra leger jeg stoler på, er det verd å legge merke til». Det vil ta opp til 24 dager å gradvis avslutte sultestreiken.

Han vil likevel fortsette å kreve bedre medisinsk hjelp for de problemene han opplever.

Den siste tiden har Navalnyj blitt undersøkt av leger som ikke tilhører fengselsvesenet, men han mener at det ikke er godt nok.

Les også: Navalnyjs lege arrestert utenfor fengselet

Store demonstrasjoner

I forgårs arrangerte Navalnyjs støttespillere protester i om lag 100 russiske byer.

Den største demonstrasjonen var i Moskva der om lag 10 000 mennesker deltok.

Demonstrasjon i Moskva

ULOVLIG: I sentrum av Moskva deltok mange tusen mennesker i demonstrasjonen i forgårs til støtte for opposisjonspolitikeren. Myndighetene advarte mot å delta, fordi det ikke var gitt tillatelse til protesten.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

Det var et voldsomt politioppbud i hovedstaden, og et stort område rundt Kreml var sperret av for publikum. Men protesten gikk rolig for seg, bare om lag 30 personer ble arrestert.

I St. Petersburg brukte politiet mye makt, og om lag 800 personer ble arrestert.

I går fikk Navalnyj besøk av en advokat, og via vedkommende fikk han takket alle dem som viste sin støtte.

Fortsatt fengslet

Navalnyj ble tidligere i år dømt til fengsel i to og et halvt år på grunn av en sak som ligger flere år tilbake i tid. Han mener at anklagene er politisk motivert.

Mange vestlige land krever at han blir satt fri. EU og USA har innført straffetiltak mot Russland på grunn av behandlingen opposisjonspolitikeren blir utsatt for.

Eksperter fra FN sier at forholdene i fengselet kan sammenlignes med tortur.

Under en reise i Sibir i august i fjor ble Navalnyj forgiftet med den militære nervegiften Novitsjok. Han har anklaget russiske myndigheter for å stå bak. Det blir benektet på offisielt hold.

SISTE NYTT

Siste nytt

Spain Fire

Kraftig brann i høyblokk i Spania – hoppet fra leilighet til leilighet

Det brenner kraftig i en 14-etasjers boligblokk. Flere personer skal være innesperret. Hittil er syv personer meldt skadde.